Големите търговски вериги с обща декларация: Няма да намалим цените на храните!

В България било по-скъпо, защото имало по-дълги транспортни пътища до родния пазар, в сравнение с Централна и Западна Европа

Големите вериги не смятат да намалят цените на основните стоки и услуги, става ясно от тяхна декларация, която бе разпространена днес до медиите. От Сдружението за модерна търговия, в което влизат 13 водещи ритейлъри в България – “Билла България“, “Фантастико груп”, “Дайхман търговия с обувки”, “ДМ България”, “Доверие – Брико” (“Мосю Бриколаж”), “ИКЕА – България”, “Кауфланд България” , “Лидл България“, “Максима България” (“Т MARKET”), “ПЕПКО България”, “ПроМаркет” , “Хиполенд” и SOpharmacy, се противопоставят на идеята на държавата да ги контролира и обясняват, че нямало как да намалят цените.

Според търговците съществени имало съществени фактори в ценообразуване, довели до настоящите високи цени и инфлация – глобален недостиг на суровини, по-дълги транспортни пътища за българския пазар в сравнение с Централна и Западна Европа, последици в световен мащаб от военния конфликт. 

Последното потвърждава, че 2/3 от продуктите по щандовете са внос, а колкото и да се хвалят, че подпомагат българската продукция, хипермаркетите почти не допускат родни стоки до обектите си.

“Редица икономисти предупредиха, че всяко прилагане на непазарни подходи (таван на цени и други) би влошило конкуренцията, а това би довело до допълнително повишение на цените. Самите търговци имат съвпадащ интерес с този на гражданите и на правителството да не се допуска ръст на цените”, твърдят от Сдружението за модерна търговия.

Според тях се настройвало обществото към цял един сектор, а това не било “отговорно”.  Атаката била осъществявана “във време на предстоящи съдбоносни решения за страната ни като членството на България в еврозоната, при които е особено важно партньорството между бизнеса и институциите и търсене на работещи решения, а не внасяне на допълнителни разделения, базирани на популистки тези”.

Те изтъкват, че били големи данъкоплатци. Добавената стойност в сектора била 1,6 млрд.лева. 

“Внушението, направено в различни медийни изяви, че сектор “търговия” не създава добавена стойност в икономиката, издава дълбоко неразбиране на базови икономически процеси”, се подчертава становището.

В сектора са концентрирани чуждестранни инвестиции на стойност 789 млн. евро или 2.8% от всички чужди капитали в страната до 2021 г. и се осигурява работа на над 80 000 души в цялата страна, допълват от големите вериги.

Големите търговски компании апелират също “да не се неглижират дългогодишни пропуски в управлението на целия агросектор (вкл. разпределение на субсидии), довели до недостатъчно местно производство, и така лековато да се посочва един удобен виновник – търговските вериги”. Ако има конкретни съмнения по отношение дейността на отделни бизнес оператори в страната, нека това бъде установено от съответните държавни контролни органи и да бъде оповестено.

Но “обезличаването и дамгосването на търговията на дребно с храни не е партньорско отношение”, категорични са членовете на Сдружението за модерна търговия.

Флагман