Демерджиев в Скопие: Има спрени българи на границата със РСМ, има забранителен списък

Има спрени българи на границата. Надявам се документите на всички да бъдат обработени бързо. Знам за забранителен списък, малко са хората в него.

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти. Той е в Скопие за честването на 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Както е известно, България няма да изпрати официална делегация в Скопие. Само министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев ще бъде там и ще се поклони пред гроба на Гоце Делчев, който се намира в църквата “Свети Спас”.

“Гоце Делчев е личност, която принадлежи на историята и много се надявам следващата година заедно да поднесем цветя, предложих го и сега, но не се възприе от македонска страна”, каза вътрешният министър.

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев и здравният министър Асен Меджидиев, които са официално в Скопие за 151-годишнината от рождение на Гоце Делчев, не знаят кога според македонската програма се предвижда да бъдат допуснати до гроба в църквата. Те чакат да се съберат още българи, които искат да почетат героя, за отидат заедно. Той и здравният министър Меджидиев чака да пристигнат българите, които искат да почетат революционера, за да идат заедно до църквата.

Очаква се много хора от страната ни да пътуват към Скопие – независимо от изострения тон между властите в двете държави и нарастващия език на омразата в югозападната ни съседка.

“Ще бъде назначена охрана на пребития в Охрид Християн Пендиков, когато бъде изписан от ВМА. Доколкото знам, ще остане в България”, обясни Демерджиев.

В добро състояние е, следим го, пред изписване е, увери и здравният министър Асен Меджидиев, който също е в Скопие за честването.

В Скопие има безпрецеденти мерки за сигурност, хълмът, на който е църквата “Св. Спас”, където е гробът, е отцепен от полиция, хора не се допускат. Над града кръжи хеликоптер.

Изостреният напоследък език на омразата към България, провокиран и поощряван от опозиционни партии в РСМ, както и случаят с жестоко пребития секретар на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков, доведе и до остри реплики между властите в двете съседни държави. Заканите за блокиране на граничните пунктове, за да не бъдат допускани хора от България да отидат в Скопие на 4 февруари , провокираха спешна среща между вътрешните министри на двете държави, която се проведе в началото на седмицата в македонската столица. Ежедневно между службите се обменя информация с цел да се предотвратят опити за провокация и от двете страни, увери министър Демерджиев. Въпреки това напрежението по линията София-Скопие остава високо

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!