Куриоз: Камера издаде глоба на мъж, починал преди 300 години

С камерите за фото-видео фиксиране на нарушения, от време на време се случват смешни случаи. Този път апаратурата разпознала портрет на пътническата седалка като жив човек, видяла липсата на колан и наложила глоба, съобщава каналът Dagestan 24/7 в Telegram.

Оказва се, че шофьорът е превозвал на предната седалка портрет на историческа личност – лезгийския княз и военачалник Хаджи Дауд, който е починал преди три века.

На теория снимките от камерите се проверяват от инспектори, преди глобата да бъде изпратена на нарушителя. Въпреки това служителите на КАТ често не забелязват, че незакопчаната фигура не е жив човек.

А понякога изобщо не е човек. Миналото лято беше издадена глоба за плюшена котка на предното стъкло на бус. Тогава от областния КАТ си признаха грешката, но не отмениха автоматично глобата – шофьорът трябва да я обжалва по установения ред.

„Решението беше взето погрешка. В момента е проведен разговор с водача, като му е разяснен е редът за обжалване на решението. В близко бъдеще той ще подаде жалба и решението ще бъде отменено “, казват органите на реда.

Факти бг