Митрофанова: Признаването на Гладомора от българските депутати за геноцид е изкривяване на историята

Със 134 гласа “за”, 26 – “против” и без “въздържал се” българското Народното събрание обяви Големия глад – Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид

Признаването на депутатите от Народното събрание на България на масовия глад в периода между 1932 и 1933 г. за “геноцид на украинския народ” е съзнателно изкривяване на историческите факти, заяви руската посланичка в София Елеонора Митрофанова, предаде ТАСС.

“Решението за признаването на Гладомора за геноцид, насочен срещу украинците и организиран на тяхна територия, вероятно е написано под диктовката на съвременна Украйна. Обидно е, че за пореден път българските политици решиха да пренаписват историята.

Масовият глад в началото на 30-те години е обхванал няколко региона на СССР – и Украйна, и Беларус, и Западен Сибир, и Казахстан и други територии. По различни оценки от глад са загинали до осем милиона жители на страната от различни националности”, подчерта руската посланичка, предаде БТА.

Със 134 гласа “за”, 26 – “против” и без “въздържал се” българското Народното събрание в общ проект, предложен от комисията по външна политика, обяви Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители, съобщи по-рано днес БТА. С решението се обявява също всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък благодари на българските депутати в Туитър: 

“Благодарен съм на българския парламент за това, че призна Гладомора през 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ. Тази стъпка почита милионите жертви на Гладомора и възстановява историческата справедливост. Жестът на солидарност на България винаги ще бъде помнен от Украйна”.

Източник: “24 часа”, fakti.bg