Вече настъпва истинското време разделно. Битката за паметта е война за бъдещето

“Вече настъпва истинското време разделно. Битката за паметта е война за бъдещето.

Предстоящите избори са само епизод и елемент от тази все още тиха война и тихо недоволство. Идва време, което вече е тук, но не всеки все още вижда. Време, в което всеки ще трябва да се определи, а неутралността е равна на съучастие към тези, които искат да унищожат устоите на идеята за народ и държава – паметта, паметниците, идеята за общност и образование.

От другата страна е икономическото и финансово състояние на държавата, което отново е резултат от действията на същата политическа прослойка. Ние влизаме челно в катастрофата. Вече почти всеки усеща на практика.

Това са две напълно различни страни на кризата – духовната и материалната. Но те показват общото състояние на обществото. Те са и предпоставките тихата война да прерастне в напълно обоснован насилствен сблъсък между политическата прослойка(заедно с нейните метастази в почти всяка сфера) и народа.

Тук има една особеност, която е аксиома – България не може да променя сама своята геополитическа ориентация. Тя е резултат на договорка между Великите сили. В настоящият глобален сблъсък – САЩ и Русия/Иран/Китай. Но в момента има отворен исторически прозорец, който позволява промяна и заемане на нова позиция при подходящи условия. А тези условия се създават освен отвън, но и отвътре – от сигналите, които изпраща едно общество към държавите навън.

Но също и какви са посланията вътре – в момента се води война срещу историческата и народностна памет. Затова войната е на крайности – от едната страна стоят тези, които работят за унищожаването на държавата и нейното бъдеще като национална общност, а от другата страна стоим тези, които искаме децата ни да растат и живеят в България, която пази своята история и гради своето бъдеще върху нея. Това е цивилизационен избор, а не просто геополитически.

Вариантите са два.

Първи: или обществото наистина е пречупено и сломено, и няма рефлекс за защита.

Втори: Или предстои време на промени, но не чрез избори.

Каквото и да се случи, ние си заслужаваме съдбата, която изграждаме.”

СТАНИСЛАВ БАЧЕВ