Вижте бременната, превозвала мигранти, лекарка е

Д-р Ирена Персенска

Искали са да изкарат лесни пари, но не им се е получило, коментират в село Труд, откъдето са тримата

Кое може да обедини военнослужещ в авиацията, лекарка в интензивно отделение и работник в Стъкларски завод?

Печалбите от трафик на мигранти! Това е отговорът, който се налага, след като в петък в района на Хасково с четирима сирийци бяха задържани 40-годишният ефрейтор от авиобаза Граф Игнатиево Димитър Динчев, бременната му приятелка д-р Ирена Персенска и 25-годишният Георги Божиков. Всички живеят в пловдивското село Труд, а местни жители са потресени от новината.

“Луда работа. Искали са да изкарат двойна надница, но не им се е получило”, коментира пред “24 часа” кметът на селото Красимир Минков.

Георги Божиков
Георги Божиков

Той потвърди, че д-р Персенска живее в дома на Димитър Динчев в Труд. От същото населено място е и Божиков, чиято майка Веселина алармира снощи в социалните мрежи, че синът й е в неизвестност от петък. Тази сутрин обаче й се е обадил адвокатът му Щерю Царев, за да й съобщи, че младият мъж е в ареста по обвинение в трафик на мигранти. Според юриста при задържането му от МВР са били длъжни да уведомят майката за случващото се, а не да я държат в неведение дни наред в пълно нарушение на закона. Божиков работи в Стъкларския завод в Пловдив.

Той и Димитър Динчев са в ареста с определение на Военния съд в Пловдив от вчера. Заради здравословното й състояние д-р Перасенска е под парична гаранция от 5000 лева. Двамата задържани могат да направят нов опит да излязат на свобода пред Вонноапелативния съд в София.

Колеги на д-р Персенска не скриха изумлението си, че тя се е забъркала в каналджийство, докато е била в болнични за задържане на плода. 39-годишната лекарка работи в Отделението по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ “Пловдив”. “Нищо не можем да предприемем, докато тя е в болнични”, коментираха лаконично от ръководството на лечебното заведение. И изразиха недоумение, че от МВР не са ги уведомили, че тяхна колежка с толкова отговорни функции е засичана да шофира под въздействие на дрога. Този факт оповести тази сутрин вътрешният министър Иван Демерджиев.

Според кмета на Труд Красимир Минков родата на д-р Персенска е живяла в селото, но преди години са продали къщата си. Дъщеря им обаче се върнала в селото, след като се залюбила с ефрейтора. Двамата нямали брак и живеели на семейни начала.

24 часа