Владимир Кючуков: Жената гореше като факла! В първия момент се панирах

Учителят помогна в спасяването на 9 души от горяща сграда, но получи изгаряния

За първи път виждам човек да гори. Жената беше пред мен и гореше като факла. Аз бях с голи ръце и нямаше какво да направя освен да ѝ разкъсам дрехите и да ги хвърля. В първия момент се панирах, но в такъв момент няма място за страх и действах спонтанно.

Това разказа 42-годишният учител, който от 20 години преподава физическо възпитание в училище “Васил Левски” в петричкото село Коларово, предаде вестник “24 часа”.

Той, заедно с полицейския инспектор Тодор Кимов извадиха деветима души от горяща сграда в селото.

Пожарът е избухнал в триетажна жилищна общинска сграда, където са настанени социално слаби семейства.

Младши полицейски инспектор Тодор Кимов е бил на работа в приемната на с. Коларово. Забелязва пушек, излизащ от жилищната сграда и незабавно подава сигнал на тел. 112 и се отправя натам. По пътя го застига учителят по физическо възпитание и двамата за минути се озовават пред сградата, обхваната вече от пламъци.

Мл. инспектор Кимов преценява за минути обстановката и без колебание, заедно с учителя, влизат в сградата и успяват да изведат на безопасно място деветима от обитателите, сред които и жена с тежки изгаряния. Междувременно пристигналият на място екип на пожарната предприема гасителни действия, оказва първа помощ на пострадалата. Тя е транспортирана и приета в УМБАЛСМ „Пирогов“, където лекарите продължават да се борят за живота ѝ.

Сградата гореше и откъм покрива и във входа. Влязохме с полицая и помогнахме на хората да излязат навън по стълбите. Там нямаше пламъци и не се наложи да ги пренасяме. В помещение на първия етаж, което преди време бе пенсионерски клуб видях жена, цялата в пламъци. Разбих вратата и хукнах към нея. Тя беше в ъгъла. Разкъсах ѝ дрехите, с голи ръце, това беше единственото възможно нещо, което можех да направя. Само по филмите съм гледал как гори човек. После хората ѝ донесоха яке и одеяло. Бързо пристигнаха пожарната и линейката. Важното е, че няма жертви“, допълва Владимир Кючуков.

Казва, че за такова нещо човек никога не е подготвен. “Тръгваш и действаш на момента. Сграда и покрив се поправят, човешкият живот няма как да се върне, затова съм доволен. Това е наш човешки дълг. Мисля, че който и друг да беше в този момент близо до сградата, щеше да реагира така. На това уча и децата – да бъдат отговорни граждани и винаги да се притичват на помощ Помагаха и други хора от селото“, разказва Кючуков.

Когато пожарът е тръгнал, той е бил в училището и видял огъня. Нито за миг не се е поколебал и веднага е тръгнал натам. След като извел жената навън и я качили в линейката, а пламъците били потушени, учителят усетил, че ръцете му са обгорели от разкъсването на запалените дрехи. “Не е нещо сериозно, важни са спасените човешки животи“, скромно допълва любимият учител на децата в Коларово.