Предвиждат се важни промени за данъчните закони, вижте какви /ВИДЕО

Днес се прие протоколно решение, с което се одобри концепцията за съставяне на проекта на Закон за държавния бюджет за 2023 г. Не е разглеждана средносрочна бюджетна прогноза. Не е разглеждан и проект на Закона за държавния бюджет за 2023 г., а просто концепция.

Съгласно параграф 2 от т.нар. „удължителен закон“, в края на април трябва да внесем в Народното събрание проект на Закон за държавния бюджет.Дефицитът за 2023 г. възлиза на 6,9%.  Това заяви служебният финансов министър Росица Велкова.

Министърът подчерта, че България не е изправена пред фалит.

Велкова обясни, че постигането на трипроцентов дефицит неминуемо ще трябва да мине през данъчна политика и промени в данъчните закони. „Ще има и разходни мерки. На 3 април ще бъде представен проекта на Закона за държавния бюджет за обществено обсъждане така, че на 26 април да може да се разгледа от Министерски съвет и в срок да влезе в Народното събрание. Преди внасянето на концепцията и сценария, се проведоха неформални консултации със синдикатите и работодателите.

В пакета „Данъчни закони“, частта „Приходни мерки“ се предвижда въвеждането на еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 г. или т. нар. Данък „Свръхпечалба“, който ще бъде разработен за всички юридически лица. Това е еднократен данък. Предвижда се и 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба“, добави тя, цитирана от novini.bg.

Ще се възстановят и някои от намалените досега ДДС за определени продукти. „Ще запазим на хляба, брашното, бебешките храни и книгите“, уточни Велкова.

Предвижда се и ръст на акциза на електронните цигари, т.нар. „вейпове“.

Проектът предвижда:

– въвеждането на т.нар. “данък свръхпечалба” – еднократна солидарна вноска за второ полугодие за 2023

– 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба

– увеличение на тол такси и концесионни възнаграждения

– възстановяване на някои от намалените ДДС ставки. Предвижда се по-ниско ДДС да остане само за хляба, брашното, бебешките храни и книгите

– увеличаване на акциза на е-цигари, става въпрос за т.нар. вейпове, не за нагреваемия тютюн

– деклрариране ДДС при регистрираните рискови стоки

– ограничаване на командировки, представителни разходи и разходи за издръжка

Изпълнението на тези мерки ще гарантира изпълнението на Швейцарското правило за индексация на пенсиите, изплащането на увеличените заплати, както и увеличение на заплатите в бюджетния сектор, но само на институциите, които не са увеличавали заплати през 2022, посочи финансовият министър Росица Велкова.

Мерките, заедно с проекта за Бюджет 2023 ще бъдат предложени за обсъждане на 49 Народно събрание, като окончателното решение е на парламента.

Очаквайте подробности!