Руски изтребител свали американски боен дрон над Черно море / СНИМКИ

Руски изтребител се е сблъскал с американски дрон над Черно море, съобщава Би Би Си.

По информация на  СиЕнЕн безпилотното устройство и два изтребителя на РФ извършвали рутинна операция в международното въздушно пространство, когато единият самолет умишлено излязъл пред дрона, излял гориво и ударил витлото му.

В съобщението от военните на САЩ се посочва още, че това е “небезопасен и непрофесионален акт на руснаците”.

“Приблизително в 7:03 сутринта един от руските самолети Су-27 удари перката на MQ-9, което накара американските сили да свалят MQ-9 в международни води. Няколко пъти преди сблъсъка Су-27 изсипаха гориво и прелетяха пред MQ-9 по безразсъден, екологично несъобразен и непрофесионален начин. Този инцидент демонстрира липса на компетентност, освен че е опасен и непрофесионален”, e обяснил генералът от военновъздушните сили на САЩ Джеймс Хекър.

Американските и съюзническите сили ще продължат да действат в района, отбелязват още от САЩ.

Междувременно за сблъсъка е бил уведомен и американският президент Джо Байдън.

От Русия все още няма коментар по случая.

От своя страна европейското командване на въоръжените сили на САЩ сили съобщи, че руски изтребител Су-27 се е сблъскал над Черно море с американски боен дрон MQ-9 Reaper. Дронът е паднал в международни води, се казва още в съобщението и се допълва, че президентът Байдън е информиран за инцидента.

Засега няма сведения за руския самолет. Су-27 е е многоцелеви, суперманеврен руски изтребител от 4-то поколение, създаден по времето на СССР за директно противопоставяне на тежките американски изтребители от 4-то поколение. MQ-9 пък е първият UAV безпилотен самолет-убиец, преднацначен за дълготрайно наблюдение на голяма надорска височина. 

Дронът Reaper и два самолета Су-27 Flanker са действали над международни води над Черно море, когато един от руските самолети умишлено е летял пред безпилотния дрон и е излял гориво пред него, според официалния представител. След това една от струите повреди перката на Reaper, която е монтирана на задната част на дрона, каза служителят. Повредата на витлото принуди САЩ да свалят Reaper в международни води в Черно море.

Военновъздушните сили на САЩ излязоха с изявление, в което обвиняват руския самолет, че е действал по “безразсъден, екологично несъобразен и непрофесионален начин”.

“Приблизително в 7:03 сутринта (централноевропейско време) един от руските самолети Су-27 удари перката на MQ-9, което накара американските сили да свалят MQ-9 в международни води. Няколко пъти преди сблъсъка Су-27 изсипаха гориво и прелетяха пред MQ-9 по безразсъден, екологично несъобразен и непрофесионален начин. Този инцидент демонстрира липса на компетентност, освен че е опасен и непрофесионален”, каза в изявлението генерал от ВВС на САЩ Джеймс Б. Хекър, командир на ВВС на САЩ в Европа и ВВС на Африка.

Руски и американски самолети са действали над Черно море по време на войната, но това е първото известно подобно взаимодействие, потенциално опасна ескалация в критичен момент от битката.

САЩ експлоатират дронове Reaper над Черно море от преди началото на войната, използвайки шпионските дронове за наблюдение на района.

Дроновете Reaper могат да летят на височина до 50 000 фута, според ВВС, и имат сензори и способности за събиране на разузнавателна информация и извършване на разузнаване за продължителни периоди от време, което ги прави идеална платформа за проследяване на движения на бойното поле и в Черно море.


Източници: segabg.com, news.bg, OFFNews.bg