”Тровим собствената си нация, чужди бракувани продукти се продават с български етикети, някой трябва да го признае”

“Нито зеленчукопроизводителите, нито ние сме виновни за високите цени в магазинната мрежа. Защото на наш гръб се внасят и се продават чужди бракувани продукти, които влизат в България. Защо? Защото ние сме разграден двор. Тровим собствената си нация. Нископродуктивни продукти се вкарват и се продават с български етикети. Някой трябва да го признае. Самото общество трябва да се събуди, защото това трябва да бъде прекратено.”

Това заяви пред БНР председателят на “Обединени български животновъди” Бойко Синапов. Множество представители на животновъдски организации предупреждават, че сектора в България е пред фалит.

Днес те са поискали среща с президента Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и финансовия министър Росица Велкова. Засега дата за срещата не е определена. Животновъдите имат готовност и за протестни действия.

“Изкупуването на суровото мляко се спира. В същото време млекопреработвателните предприятия работят и вече са задръстени от стока. (…) Ние всички, и потребители, и ние, като фермери производители, разбрахме какъв е проблемът. Единствено държавата не можа, и контролните органи не могат да разберат къде е проблемът. Проблемът е в тези големи вериги, които слагат монопол и извиват ръцете на държавата”, каза Бойко Синапов.

Председателят на “Обединени български животновъди” добави, че секторът се намира в безизходица, тъй като продукцията, не само сурово мляко и месо, се изкупува на ужасно ниски цени.

БНР, Оф нюз