Чашата преля: Хиляди чехи на бунт срещу бедността и военната подкрепа за Украйна

Хиляди излязоха по улиците на Прага в събота, за да протестират срещу чешкото правителство, високата инфлация и да поискат прекратяване на военната подкрепа на страната за Украйна, съобщи АФП.

От една година Чешката република се бори с рекордни нива на инфлация, главно поради скока на цените на енергията, причинен от войната в Украйна.

През февруари годишната инфлация в страната – членка на ЕС и НАТО, с население от 10,5 млн. души, достигна 16,7%.

Съботният митинг “Чехия срещу бедността” беше организиран от нова политическа партия.

“Събрали сме се тук днес, за да се противопоставим на тази бедност”, заяви пред множеството на централния Вацлавски площад Йиндрих Райхл, адвокат, който ръководи извънпарламентарната партия ПРО.

Протестиращите призоваха дясноцентристкото правителство на Петр Фиала да подаде оставка, а Райхл заяви, че иска лидери, които “се грижат първо за интересите на чешките граждани”.

Критиците обвиняват правителството на Фиала, че се грижи повече за Украйна със значителната военна и хуманитарна помощ, изпратена в разкъсваната от война страна от началото на инвазията през февруари 2022 г.

Протестиращите заклеймиха и НАТО, като чешките медии съобщиха, че протестиращ с високоговорител е призовал тълпата да свали украинското знаме от сградата на Националния музей в горната част на Вацлавския площад. Финансираната от Кремъл руска медия “Спутник” отразяваше протеста. 

Лупа бг