Жена отиде по спешност в ИСУЛ и повече не се върна жива, близките обвиняват…

В началото на февруари близките на починалата Дафинка Езекиева разказаха пред NOVA, че на 15 януари тя е отведена по спешност в болница ИСУЛ. Линейка е извикана, защото жената пада и си удря главата.

Според семейството болната е била неглижирана от страна на лекари и персонала. По думите на нейната внучка жената е била с травма на главата, но при приемането ѝ не е направен скенер.

След инцидента е започнала е проверка от страна на Изпълнителна агенция „Медицински надзор”.

„В документите пише, че има допуснати грешки от страна на докторите, както и че не е направен скенер и няма проследяване на заболяването. Баба е била подготвяна за операция през цялото време и затова при нея е ходил невролог, но не и заради получения кръвоизлив вследствие на падането.

Пише, че няма снета анамнеза и никакво проследяване на заболяването. Тепърва ще предстои разследване”, коментира внучката на починалата жена Мария Танова.

Роднини на починала жена твърдят, че не е получила адекватно лечение в болницата.

Комисия от инспектори е направила проверка на лечебното заведение. Установени са данни за допуснати пропуски в лечебния процес на пациентката, за което ще бъдат образувани административно-наказателни производства по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Представители на болничното заведение посочиха, че при тях е пристигнал само констативен протокол. От там посочиха, че очакват акт за установяване на административно нарушение. 

Танова настоява лекарите, били на смяна, и тези, които не са взели мерки навреме, да бъдат наказани по „сериозен начин”.

„В Отделението по ортопедия се държат отвратително с болните, не им сменят памперсите. Една лежащоболна лично ми се оплака, че не е яла от два дни. Държанието е отвратително. На мен една санитарка ми каза, че никой не е длъжен да обгрижва баба ми. Искам сериозно наказание”, категорична е внучката на починалата жена. 

Юристи по медицинско право обясниха, че в случая, каквито и нарушения да бъдат установени, вероятно санкциите за лечебното заведение или за конкретен член на персонала ще бъдат парични.