Измамниците на НОИ – не им достигат 15 г. стаж за пенсия, земеделци и живеят в чужбина

Българин без стаж, който е регистриран като земеделски стопанин и не живее у нас. Това е най-честият профил на нарушителите в Разград, които се опитват да излъжат НОИ, за да вземат пенсия или обезщетение. През последните четири години поделението на института в Разград е проверило 187 пенсии след сигнали от МВР. 

След тези проверки през 2019 г. са постановени 8 разпореждания за възстановяване на неоснователно получените суми за пенсии общо за 51 975,30 лв. През  следващата година са издадени още 3 разпореждания за възстановяване на 7266,51 лв.

Инспекторите в Разград през 2021 г. са направили 5 разпореждания за възстановяване на неоснователно получените суми за пенсии общо за 40 965,46 лв. А през миналата година са 6 за общо 15 985,15 лв.

Всички те имат постановена присъда от Районен съд – Разград.

Има случаи, при които документите са със специфично съдържание и изискват медицински познания – експертни решения на ТЕЛК, пишат от НОИ в бюлетина си. През 2012 г. е получено писмо от Районна прокуратура за образувано досъдебно производство срещу неизвестно лице за това, че в условията на продължавано престъпление е съставило неистински официални документи – експертни решения на ТЕЛК, за да се отпуснат пенсии. Списъкът съдържа информация за 267 души.

Експертите в поделението веднага са спрели пенсиите на тези от тях, които ги получават. Полицията пък започва разследване, а част от хората признават веднага вината си и сключват споразумение с Районна прокуратура. Останалите са осъдени да възстановят на НОИ получените суми за пенсии, но с лихва.

24 часа

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!