Има ранени българи при влаковата катастрофа в Гърция / СНИМКИ+ ВИДЕО

Само един взрив и няколко секунди бяха необходими, за да се превърне дългият празничен уикенд в кошмар за стотици гърци, попаднали в смъртоносна влакова катастрофа във вторник вечерта.

Двама български граждани са ранени вследствие на влаковата катастрофа в Гърция, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).  Те са настанени в болница в Солун.

Дипломатическото ни представителство е в контакт с местните служби и оказва съдействие на пострадалите български граждани, информират от ведомството. 

Малко преди полунощ пътнически влак в Гърция се сблъска с идващ насреща товарен влак в северната част на страната. Катастрофата е станала точно преди долината Темпе, при пролом, разделящ областите Тесалия и Македония.

Към момента се съобщава за 36-ма загинали и 85 ранени. 

“Стъклата се чупеха, а хората крещяха”, разказва пътник в петия вагон. “Един от прозорците се пръсна от удара на желязото от другия влак”, казва пътник пред Skai TV, докато се крие под близкия мост, а лицето му е осветено от бушуващия на заден план пожар.

Във влака е имало около 346 души. Две трети от тях са млади хора – разказват пътници, цитирани от Ройтерс.

“Детето ми не си вдига телефона”, казва жена, докато чака на гарата в Солун. Друга се затичва да прегърне дъщеря си, докато тя слизаше от автобус с оцелели. “Мамо, недей, аз съм ранена”, спира я тя.

Много от тях са се прибирали у дома след дългия празничен уикенд, с който се отбелязва началото на гръцкия православен пост.

В Солун живеят много студенти.

“Имаше паника, кабели (навсякъде), огън, пожарът беше внезапен, обръщахме се, горяхме, огънят беше отдясно и отляво”, казва 28-годишният Стергиос Миненис.

Друг пътник в един от последните вагони усетил как влакът се е разтресъл, а след това се е преобърнал. “Успях да се измъкна и отидох отпред, влакът беше огънат под ъгъл от 90 градуса, половината от него висеше над скалата и гореше. Само на мястото, където стоях, имаше петима ранени”, казва той.

С настъпването на утрото спасителните екипи претърсват тлеещата осакатена стоманена маса, докато кранове бавно отстраняват части от влака.

Часове по-късно те все още откриваха жертви. Държавната телевизия ERT показа как един от екипажите носи нещо, за което се смята, че е жертва, покрита с бял чаршаф и внимателно поставена в линейка.

От Министерството на външните работи изказват съболезнования на семействата на жертвите във влаковата катастрофа и се надяват за бързо възстановяване на пострадалите. България застава до Гърция в този трагичен момент, се посочва в публикация на ведомството в Twitter. 

Президентът Румен Радев също изрази съболезнования към семействата на загиналите във влаковата катастрофа. 

„Дълбоко съм натъжен от новината за ужасния влаков инцидент в приятелска Гърция. Сърдечни съболезнования на семействата на загиналите и пожелания за бързо възстановяване на ранените“, написа държавният глава. 

Съболезнователен пост написа и Красимир Каракачанов в социалните мрежи.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви тридневен национален траур за загиналите в тежката челна катастрофа между пътнически и товарен влак в Северна Гърция.

Правителственият говорител Янис Иконому съобщи, че от първия момент целият държавен механизъм е бил мобилизиран и повече от 500 служители работят на терен. Там се намират и министрите на здравеопазването и транспорта, които са в Координационния център на гражданската защита. Гръцкият премиер ще посети мястото на инцидента по-късно през деня.

Разследването на причините за катастрофата продължава, като вече са дадени показания в полицейското управление на Лариса.

Длъжностни лица са съобщили, че много от пътниците във влака от Атина за Солун са били студенти, които са се връщали у дома след дългия уикенд от карнавалните празненства, предаде Асошиейтед прес.

Според председателя на профсъюза на гръцките железничари Янис Ницас сред загиналите при катастрофата са осем железопътни служители, включително двамата машинисти на товарния влак и двамата машинисти на пътническия влак, съобщи агенцията.