Медведев: Решението за ареста на Владимир Путин ще има чудовищни последици за международното право

Настъпва мрачен залез на цялата система от международни отношения, заяви още Дмитрий Медведев

Решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин ще доведе до чудовищни последици за международното право”. Това твърди зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия и бивш неин държавен глава Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

“Решиха да съдят президента (. . .) на една ядрена сила, която не членува в МНС на същите основания като САЩ и като други страни. Очевидно са получили максимално твърда уводна инструкция”, написа днес руският политик в Телеграм.

“Практическата ценност естествено е никаква, но благодарим, че са си спомнили за нас. Обаче последиците за международното право ще са чудовищни. Защото това е крах на основите, на принципите на правото. Включително на постулатите, според които отговорността е неотвратима. Сега никой няма да търси никакви международни органи, всички ще се договарят помежду си. Всички глупашки решения на ООН и другите структури ще тръгнат да се рушат. Настъпва мрачен залез на цялата система от международни отношения. Доверието е изчерпано“, коментира Медведев.

“Вижте, те казват, “ние сме смели, вдигайки ръка срещу най-голямата ядрена сила“. Уви, господа, всички се прекланят пред Бог и ракетите. Човек може добре да си представи използването на хиперзвукова “Оникс”, изстреляна от руски кораб в Северно море върху сградата на съда в Хага. Тя не може да бъде свалена, уви. А и съдът е само една мизерна международна организация, а не населението на някоя натовска държава. Така че те няма да започнат война. Те се страхуват. И никой няма да ги съжалява. Така че, граждани съдии, гледайте внимателно към небето…”, пише още в Телеграм канала си Медведев.