Министър Никола Стоянов: Цените трябва да падат, а те растат

Министри казаха какви мерки ще вземат срещу нелоялни търговци.

Резултатите от досегашната работа са притеснителни. Налице са редица нелоялни търговски практики, има съмнения за необосновано високи печалби и други нарушения, ощетяващи правата на потребителите. Не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава.

Като държава сме задължени да защитим интереса на хората и да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това и техните доходи не се изземат. Нямаме намерение да се намесваме на пазара в сферата на храните. Това обяви на брифинг министърът на транспорта Христо Алексиев. 

“В този един месец изградихме ясна методика за мониторинг и контрол на определени хранителни стоки, контрол по цялата верига: от производител и внос до крайна цена в търговската верига. Определихме и няколко държави, където също на месечна база следим цените на хранителните продукти, за да можем да имаме засичане от няколко места”, добави той.

Гълъб Донев обяви какво предприема държавата срещу високите цени на храните

И обобщи резултатите от проверките. 

КЗП: 471 проверки. Открити са 452 нарушения. 200 от тях – нелоялни търговски практики;

БАБХ: 333 проверки, 32 установени нарушения;

НАП: 340 проверки, 71 съставени акта за нарушения.

“В момента текат 150 проверки и 9 ревизии на НАП в търговските вериги”, съобщи още министърът, пише novini.bg.

„Ще бъда безкомпромисен, когато виждам нелоялни практики от страна на бизнеса. Всички признават, че цените са несъразмерно високи, но прехвърлят вината по веригата на другите. Има серия от причини цените да спадат, а те растат. Не ни остава друго освен да набавим информация по служебен път, да проследим ценообразуването по всички нива на веригата, да видим кой прав, кой крив и откъде идва недоразумението“, каза от своя страна министърът на икономиката Никола Стоянов.