Путин успокоява Запада: Споко, Русия и Китай не създават военен съюз, имаме стотици хиляди снаряди с обеднен уран

Русия и Китай развиват сътрудничество, включително военнотехническо, но „това не е военен съюз“, подчерта руският президент Владимир Путин в неделя по телевизионния канал „Россия-24“.

„Това абсолютно не отговаря на действителността“, отговори руският президент на въпрос дали сътрудничеството между Москва и Пекин представлява заплаха за Запада, съобщава ТАСС.

“Ние не създаваме никакъв военен съюз с Китай. Да, имаме сътрудничество и в областта на военнотехническото сътрудничество, ние не го крием, но то е прозрачно, там няма нищо тайно“, каза Путин.

По думите му, Москва развива и военно сътрудничество с Пекин, включително провеждането на съвместни учения. „Между другото, не само с Китай, но и с други страни. Ние продължаваме, въпреки събитията в Донбас, в Запорожие и Херсон. Продължаваме всичко, всичко това е прозрачно, но това не е военен съюз“, подчерта руският президент.

Идеята за създаване на „глобален НАТО“ с участието на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион напомня военния блок на страните от „оста“ от Втората световна война, смята Владимир Путин.

“Какво правят САЩ? Те създават все нови и нови съюзи. И това дава основание на западните анализатори, западните политолози да твърдят, че Западът строи нови “оси”, каза руският президент.

Той отбеляза, че в новата стратегическа концепция на Северноатлантическия алианс изрично се говори за плановете за развитие на отношенията със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и за намеренията за създаване на “глобален НАТО”.

“Самите западни анализатори – не ние, те – казват, че Западът започва да изгражда нова ос, подобна на тази, която беше създадена още през 30-те години на миналия век от фашистките режими в Германия и Италия и милитаристична Япония”, подчерта руският президент.

“Заплаха, разбра се, има. Знаем за плановете да се достави оръжие на Украйна, включително и 1 милион снаряди. Много ли е това или малко? Но в САЩ произвеждат 14-15 хиляди снаряда за месец. На ден армията на Украйна използва около 5000”, каза Путин.

Въоръжените сили на Русия използват доста повече. Не искам да давам рационална оценка на решенията на различни нива на военното управление. Знаем, че Министерството на отбраната и Генералният щаб трябваше да въведат лимити. Но военнопромишления комплекс на Русия се развива в много бързи темпове, които изненадаха мнозина. В Русия произвеждаме три пъти повече боеприпаси, отколкото тези, които подклаждат конфликта.

– Тези, които подклаждат конфликта ,ще изпращат в Украйна 420-440 танка. Ние ще произведем и модернизираме 1600. Ще имаме три пъти повече. При авиацията преимуществото е 10 пъти. Великобритания обеща да даде на Украйна снаряди с обеднен уран. Ние имаме стотици хиляди такива. Но засега не ги използваме.

– Александър Лукашенко отдавна иска разполагането на тактическо ядрено оръжие в Беларус. САЩ го правят от десетилетия. Отдавна го разположиха при своите съюзници. 10 самолета от ВВС на Беларус са готови за използването на такова оръжие. Предадохме им комплекси “Искандер”, които също могат да се използват като носители.

На 1 юли завършваме и хранилищата за тактическо ядрено оръжие в Баларус.

– Излишна милитаризация в икономиката няма да допуснем.

Епицентър