Румъния в страх от трус като Турция: Спешно укрепва 300 хиляди сгради

След разрушителното земетресение в Турция и Сирия и серията трусове в Румъния, северната ни съседка се подготвя за евентуално земетресение с магнитуд 8 по скалата на Рихтер.

С европейски средства правителството е закупило 6 нови хеликоптера “Блек Хоук Сикорски”, разкрити са и 8000 нови работни места за пожарникари. Така при бедствие на терен ще могат да помагат 38 хиляди огнеборци, съобщи за БНТ държавният секретар на Департамента за извънредни ситуации д-р Раед Арафат, цитира Днес.бг.

При всяко разлюляване на земята жителите на сеизмичните зони Букурещ, Галац, Фокшани и Яж изтръпват от ужас, да не ги сполети трагедия като тази в Турция.

“Бях доброволец в 8-етажен блок в Хатай, който беше рухнал. Успяхме да спасим двама души, съпруг и съпруга, но за съжаление не можахме да спасим детето им. Когато ги открихме, и тримата бяха прегърнати. Не мога да си представя да преживеем такава трагедия и в Румъния”, коментира лейтенант Богдан Тома – Департамент за извънредни ситуации – Румъния.

Департаментът за извънредни ситуации предприема мерки, за да намали загубите при евентуално разрушително земетресение.

“Изчислили сме, че ако земетресението е с магнитуд 8 по скалата на Рихтер, жертвите и ранените общо ще са 40 хиляди души, но това е малко вероятно да се случи. Като казвам малко вероятно, това не означава, че не може да се случи”, обясни д-р Раед Арафат – държавен секретар на Департамента за извънредни ситуации.

Затова Румъния спешно укрепва опасните сгради, които са 300 000. Много от тях не могат да бъдат спасени и ще бъдат съборени, а на тяхно място ще построят нови, по-стабилни. При бедствие най-много ще се разчита на системата СМУРД, създадена от палестенския лекар Раед Арафат. Тя успешно функционира и в Молдова. В спасяването на хора рамо до рамо работят медици, пожарникари и пилоти, а хеликоптерите трябва да са на място до 20-ата минута.

“Румъния разполага с 10 бази за хеликоптери. Три от тях работят 24 часа. Тази година в Сучава откриваме 11-та база, ще получим и 6 хеликоптера “Блек Хоук Сикорски”, закупени с европейски средства. Те ще бъдат ситуирани в различни точки на страната, включително и в Черно море. През юли ще пристигнат и два нови самолета , които ще транспортират пациенти и извън Румъния”, обясни д-р Раед Арафат.
На публични места в Румъния ще бъдат поставени и дефибрилатори, които ще могат да се ползват при нужда, докато пристигнат екипите на СМУРД. Със сигурност обаче, въпреки че има възможност, населението няма да бъде известено, че предстои трус, за да се избегне паниката.

“Хората си мислят, че имат тези 20 безценни секунди, а те реално може да са пет секунди и така ще са изложени на голяма опасност”, обясни д-р Раед Арафат.

Най-силното земетресение през последните 50 години в Румъния е било с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер.