Страшен финансов трус в САЩ – фалира ключова банка и разтърси борсите. Какво се случва?!

Калифорнийски регулаторен орган обяви фалита на Silicon Valley Bank (SVB) – 16-ата по големина банка в САЩ, предават световните информационни агенции. 

Кредитната институция е ориентирана към стартиращи предприятия. В края на 2022 г. 89% от депозитите ѝ – около 175 млрд. долара, не са били застраховани.

След като една от най-големите банки в САЩ – “Силикон вели банк” – Ес Ви Би (Silicon Valley Bank – SVB) бе поставена под контрола на синдици в Калифорния късно вечерта в петък, Федералната служба за защита на депозитите в САЩ (FDIC) обави, че ще раздаде на депозантите гарантираните депозити, които са в размер до 250 000 долара.

Това е вторият по големина фалит на финансова институция в САЩ и първи с подобни размери след финансовата криза, позната като “Голямата рецесия”, започнала през 2008 г., след фалита на “Леман Брадърс” (Lehman Brothers) нa 15 септември същата година, пише в свой анализ БТА.

Фалитът на SVB е най-големият от кризата през 2008 г. насам, като банката стана втората по големина фалирала банка в историята на САЩ след Washington Mutual Bank, допълва Асошиейтед прес, цитирана от БГНЕС.

Според американски медии съдбата на незастрахованите депозити все още не е решена. Компании, като производителя на видеоигри Roblox Corp и производителя на мрежови мултимедийни плейъри Roku Inc, вече са обявили депозити за стотици милиони долари в SVB.

SVB беше поета от Федералната комисия за застраховане на депозитите. Капиталовият остатък ще бъде използван за изплащане на обезщетения на вложителите и за погасяване на задълженията към кредиторите.

Според Белия дом министърът на финансите Джанет Йелън “следи отблизо ситуацията”. Председателят на Съвета на икономическите съветници към Белия дом Сесилия Роуз заяви, че банковата система на САЩ “сега е коренно различна от тази преди 10 години”.

Всичко това се случва на фона на публикации във специализираните издания в САЩ, в които се посочва, че през последните дни банката е била подложена на интензивно теглене на депозити от стартиращи компании след появила се информация за финансовото й състояние, като за кратко време са прехвърлени в други банки. Голяма част от комуникацията, че нещо не е наред с Ес Ви Би e била разпространявана в “Туитър”, както и в затворени групи в други приложения.

Интересен въпрос е дали банката просто не е могла да изчака дълговите й инструменти да достигнат матуритет, но тук се крие и истинският проблем – би могла да го направи, ако не е била принудена да продава заради липса на ликвидност, която явно е била налице или непосредствено е предстояла.

Макар и извършваща предимно специфична дейност по подкрепа на стартиращи компании, Ес Ви Би е 16-а по размер на активите в САЩ и е кредитна институция, каквито са големите играчи от Уолстрийт, Лондонското сити и западноевропейските столици.

След новината, че Ес Ви Би търси 2,25 млрд. долара свеж капитал под формата на акции и конвертируеми облигации, акциите на редица водещи банки поевтиняха.

Германската “Дойче Банк” (Deutsche Bank) понесе срив от почти 8 на сто веднага след като Ес Ви Би обяви, че търси капитал чрез продажба на нови акции и други инструменти, книжата на британската Ейч Ес Би Си (HSBC) се обезцениха с около 4,5 на сто, в САЩ тези на “Джей Пи Морган Чейс” (JP Morgan Chase) изгубиха 5,4 на сто, на “Ситигруп” (Citigroup) – над 4 процента.

Централният офис и всички клонове на Silicon Valley Bank ще отворят отново на 13 март и всички застраховани вложители ще имат пълен достъп до своите застраховани депозити не по-късно от понеделник сутринта, съобщи FDIC.

Проблемът е, че 89% от депозитите на банката на стойност 175 милиарда долара са били незастраховани към края на миналата година и синдиците трябва да решат какво да предприемат.FDIC се опитва да намери друга банка през уикенда, която да е готова да се слее с Silicon Valley Bank

Въпреки че FDIC се надява да осъществи такова сливане до понеделник, за да защити необезпечените депозити, все още няма осигурена сделка, добавят източниците.

Отделно, SVB Financial, компанията-майка на Silicon Valley Bank, работи с инвестиционната банка Centerview Partners и адвокатската кантора Sullivan & Cromwell, за да намери купувачи за другите си активи, които включват инвестиционната банка SVB Securities, компанията, която управлява активи Boston Private и фирмата за капиталови изследвания MoffettNathanson, съобщават източници.

Тези активи биха могли да привлекат конкуренти и компании за частни капиталови инвестиции, съобщава източници на “Ройтерс”.Не е ясно дали някой купувач ще се засили да купи тези активи, без първо SVB Financial да е подала молба за банкрут.

Компании като производителя на видеоигри Roblox Corp и производителя на стрийминг устройства Roku Inc заявиха, че имат стотици милиони долари в депозити в банката.Roku съобщава, че депозитите му в SVB са до голяма степен незастраховани, което доведе до спад на акциите му с 10% в разширената търговия.

Служители в технологичния сектор, чиито заплати се превеждаха през банката, също бяха притеснени дали ще получат заплатите си в петък.

Финансовият изпълнителен директор на SVB Грег Бекер изпрати видео съобщение до служителите в петък, признавайки “невероятно трудните“ 48 часа, довели до колапсана банката.Проблемите в SVB подчертават как кампанията на Федералния резерв на САЩ и други централни банки за борба с инфлацията разкрива уязвимостите на пазара.

Американските банки са загубили над 100 милиарда долара от стойността заради разпродажбите на фондовия пазар през последните два дни, а европейските банки са загубили още около 50 милиарда долара от стойността си, според изчисленията на “Ройтерс“.

Американските банки First Republic Bank и Western Alliance заявиха в петък, че тяхната ликвидност и депозити остават силни, с цел да успокоят инвеститорите, докато акциите им падат.Други като германската Commerzbank излязоха с необичайни изявления, за да успокоят инвеститорите.

Някои анализатори прогнозират още проблеми в банковия сектор, защото внезапният банков фалит на калифорнийската банка е знак за скритите рискове в банковия сектор и неговата уязвимост към растящата цена на парите.

“Може да има кървава баня следващата седмица, тъй като… продавачите на къси позиции вече са там и те ще атакуват всяка една банка, особено по-малките“, каза Кристофър Уейлън, председател на Whalen Global Advisors.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се срещна с банковите регулатори в петък и изрази “пълна увереност” в способността им да реагират на ситуацията, каза Министерството на финансите.Белият дом заяви в петък, че има вяра и доверие във финансовите регулатори на САЩ.

Медиапул, Гласове, Блиц