Тревога! Серия от трусове от двете страни на България / КАРТА

Земята под Турция продължава да се тресе. Три труса са регистрирани в югоизточната ни съседка за по-малко от час, съобщи Европейския сеизмологичен център.

Най-силният от тях е усетен в 14.31 часа в неделя. Той е бил със сила 4.3 по Рихтер и с епицентър на 63 километра от един от най-засегнатите градове при страшното земетресение от 7.8 по Рихтер Кахраманмараш.

Близо 20 минути по-рано е регистриран трус със сила 3 по Рихтер, а в 15.02 часа е 3.6 по Рихтер люшнало страната. Епицентърът и на двете е в същия район.

37 земетресения с магнитуд над 2 по скалата на Рихтер бяха регистрирани в Централна и Източна Турция днес само до 15 часа българско време, показва справка на официалния уебсайт на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Междувременно около 14.40 ч. в Румъния също имаше земетресение. Според европейските сеизмолози то е било със сила 3,6 по Рихтер. То е било в района на Дробета-Турну Северин. На същото място на 13 и 14 февруари имаше силни земетресения, като второто беше над 5 по Рихтер и беше усетено в цяла България. 

Малко по-рано е имало земетресение и до Бузъу в района на Вранча. То е било със сила 3,4 по Рихтер.