Учени: Не пийте от оставена чаша с вода до леглото си през нощта

Ако оставите чаша с вода, непокрита през нощта, в нея ще се съберат замърсители и микроорганизми, които виреят в спалнята ви

Имате ли навика да оставяте чаша вода до леглото си, за да я изпиете веднага след като се събудите? Това е добре, защото сутрешното хидратиране на тялото ви го стимулира и ускорява метаболизма ви. Но хладката вода, която стои цяла нощ в отворена чаша до леглото ви, не е най-добрата напитка на празен стомах.

Много се говори за ползите от пиенето на вода на празен стомах. Навикът да посягаме към водата веднага след събуждане се отплаща с правилна хидратация, подобрен метаболизъм и по-добро настроение. Но при едно условие – водата, която пиете на празен стомах, не трябва да е студена и трябва да е без примеси.

Именно поради тази причина учените ви призовават да не пиете вода, която е стояла до леглото ви цяла нощ. Така наречената дехидратирана вода, която е прекарала цялата нощ в отворена чаша до леглото, не е годна за пиене. Пиенето на такава вода не е полезно за здравето, тъй като заедно с течността внасяме в организма и замърсители и микроорганизми, които виреят в спалнята, разкрива Actualno.com.

Прахът и мръсотията могат да се утаят на повърхността на водата. В чашата може да попадне и муха или друго насекомо, които пренасят много болести. За да сте сигурни, че водата, която пиете сутрин, носи повече полза, отколкото вреда, пийте вода от затваряща се кана или бутилка. Още по-добре е да поставите затворен термос до леглото си, тъй като топлата вода е най-здравословна.

Каква температура на водата за пиене сутрин е най-добра?

Температурата на водата, която пиете всяка сутрин, е от огромно значение. Тя не трябва да е студена (и със сигурност не направо от хладилника) или прекалено гореща. Оптималната температура на водата е близка до телесната температура на здравия човек, която, както е известно, е 36,6 градуса по Целзий.

Водата с тази температура най-ефективно стимулира работата на храносмилателната система и не охлажда организма. Това е особено важно през ранната пролет, в периодите на отслабен имунитет и сезонни инфекции.

Пиене на вода на гладно – защо е толкова важно?

Не забравяйте, че пиенето на вода сутрин е много повече от това да промиете стомаха си и да утолите жаждата си. Естествено е, че сутрин изпитваме по-голяма жажда. По този начин тялото изисква това, от което се нуждае – вода.

Именно тя поддържа правилното функциониране на сърдечносъдовата система и гарантира, че мозъкът, черният дроб и бъбреците, наред с другото, са в състояние да премахват отпадъчните продукти от тялото.

Благоприятните ефекти от пиенето на топла, чиста вода сутрин са многобройни. Ето най-важните положителни ефекти от пиенето на вода на празен стомах:

Подобрен метаболизъм и по-стройна фигура

Навикът да се пие топла вода всяка сутрин регулира метаболитните процеси, ускорява обмяната на веществата и метаболизма на мазнините и захарите. В резултат на това калориите, консумирани през деня, ще се превръщат в енергия по-ефективно и ще имате по-малък риск от подуване на корема, чревни проблеми, а в дългосрочен план – от затлъстяване и диабет.

Подобряване на имунитета

Изпиването на чаша топла вода на гладно ще превърне тялото ви в среда, по-малко податлива на бактериални инфекции, и ще укрепи имунната ви система. Водата също така ще донесе облекчение при възпаления и инфекции. Ето защо лекарите винаги казват на болните хора да пият повече вода.

По-млада и по-стегната кожа на лицето

Пиенето на топла вода сутрин ускорява процеса на регенерация на клетките на кожата и епидермиса, което я прави по-стегната и изглеждаща по-млада.

Облекчаване на болката при мигрена

Редовното пиене на вода сутрин помага да се справите с главоболието и болките в корема, както и с невралгията и болезнените спазми, например по време на менструация при жените.