“Шпигел”: Български паспорт е използван при наемането на яхтата “Андромеда” за саботажа на “Северен поток”

Групата, за която се предполага, че е замесена в саботажа на газопроводите “Северен поток”, е използвала при наемането на яхтата “Андромеда” в Германия подправен български паспорт, съобщи германското списание “Шпигел”, като се позова на данни от разследването.

“Засега остава неясно от колко души е била групата, тъй като не всички от тях са дали свои данни (при наемането)”, се отбелязва в статията. “Очевидно е бил използван и поне един подправен български паспорт.”

По-рано “Шпигел” съобщи, че саботьорите са наели 15-метровата ветроходна яхта “Андромеда”, за да превозят експлозивите до “Северен поток”. Уточнява се, че плавателният съд, за който става дума, който е от тип “Бавария Крузър 50” (Bavaria Cruiser 50), е нает чрез чартърна фирма, съобщава БТА.

Според източници на изданието корабът е напуснал пристанището Рощок-Варнемюнде на 6 септември, след което е акостирал за известно време в пристанището Вик на остров Рюген. 

Във вторник “Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на американски официални лица, съобщи, че „проукраинска група“, която е действала без знанието на американските власти, може да е извършила саботаж на газопроводите. Според “Ди Цайт” германски следователи са открили плавателния съд, използван от диверсантите. Твърди се, че фирмата, която го е наела, е на украински граждани и е регистрирана в Полша. Ден по-късно германската генерална прокуратура каза пред ТАСС, че на 18 и 20 януари е обискиран кораб, който може да е замесен в експлозиите. 

Източник: БТА, ТАСС