Sky News: Путин скоро заминава за тази държава, където може да го арестуват

През август 2023 г. руският президент Владимир Путин ще присъства на срещата на върха на БРИКС в Дърбан, Южна Африка. По закон тази страна трябва да изпълни заповедта за арест на президента на Руската федерация, пише Sky News.

Отбелязва се, че Южна Африка е една от 122-те държави, които са ратифицирали Римския статут на ISS, и следователно има правно задължение да изпълни решението на съда в Хага.

Изданието отбелязва, че дори руският президент да реши да посети конференцията, „перспективата президентът домакин на страната Сирил Рамафоса да нареди на своите войски да извадят Путин с белезници се смята за много далечна“ .

В материала се припомня, че през 2015 г. Южна Африка вече е отказала да арестува президента на Судан Омар ал Башир, за когото също е издадена заповед от съдилището.

Припомняме, руският правозащитник Марк Фейгин обясни, че президентът на Русия Владимир Путин, за чийто арест Международният наказателен съд в Хага издаде заповед, трябва да бъде арестуван във всяка страна, която признава юрисдикцията на този съд, по-специално във всяка страна в Европа.

Това политическо решение има две основни последици.

Първата е, че този съд най-вероятно ще “поеме функцията на международен съд за Украйна”. Втората е, че самият акт на издаване на заповед за ареста на Путин задейства цяла поредица от процеси.

Превод: БЛИЦ