Бойко никне отдолу, а ПП са градските, долетели от въздуха! Простият човек има повече разум

Ниската избирателна активност е едно осъзнаване, че българската демокрация е слаба, а българските политици като персонификация на този демократичен ред не се справя или се справят зле.

Това коментира пред бтв психиатърът Николай Михайлов. 

Има едни хора, които изглежда са министри за хората, но депутатите поголовно са хора за себе си. Парламентът има традиционно много нисък рейтинг, плашещ нисък. Има хора, които са се залутали в този парламент крайно случайно. Те са хора, които просто са явление от улицата, нановарени с отговорност, която се свежда единствено до натискане на копчето и до това да практикуват лоялност, което  означава да се изтръгнат от реалността. Те не участват в реално политическа отговорност ни най-малко, посочи той.

ГЕРБ и ПП+ДБ са първи на изборите, защото това са българските политически племена. Те никога няма се откажат от вот. Бойко Борисов не никне отляво или отдясно. Той никне отдолу – от политическата почва. Той е във висша степен фолклорен човек по произход, по силует, по умения да разговаря с хората. Сега по време на кампанията обикаля българската теритгория, разговаря с хората, това е мощен политически жест, който дава известни плодове – вярно е, коментира той.

Докато ПП и ДБ са не почва и земя, а въздух – друга стихия. Те долитат от далече, имат много крайно, изтъняла, дори стимулирана връзка с почвата. Те са градските избираеми и тезци избираеми не могат да се спасят по никакъв начин да реализират собственото си предпочитание и отвращение към тези от почвата. ГЕРБ е това, което беше непосредствено след 89 година БСП , а тези – ПП и ДБ са СДС, посочи психиатърът. 

ГЕРБ беше определена от някои хора, на определен етап от флирта с десницата с ГЕРБ, като популярна десница, народна десница или десница на простите, ако ги бяхме запитали да бъдат искрени. Десните гледаха на ГЕРБ като на една подпочвена формация, която ще бъде управлявана от умните и красивите със съответното снисхождение. Само че Асен и Кирил се провалиха. Нещо от харизмата им се изгуби, хората се разубедиха, че те двамата могат да се справят с такава кризисна ситуация. Следователно е нужна коалиция, посочи той.

Двете формации имат проблем – те са манталитетно различни, а да не говорим, че имат различни парлтийни интереси. Това е фатално важно. Нито една от партиите не може да рискува себе си. Не могат да умрат, не могат да се самоубият. Избирателите също искат те да оцелеят, за да имат за кого да гласуват. ПП и ДБ ще бъдат подманени да влязат в една коалиция от хора, като Бойко Борисов, който е майстор в задушаването на коалиционния партньор в прегръдка. Той има такова специфично умение да превръща коалиционното споразумение в ешафод за коалиционния партньор. В крайна сметка той ще го заведе някъде, ще го закара до местните избори и там ще се разправи с тях. Красим план! Бойрисов може да е критикуван в много посоки с много основания, но той е живо свидетелство за това, че лидера на опозицията не трябва да е арестуван при никакви обстоятелства, посочи той.

Този абортирал арест прави коалиционното споразумение невъзможно, освен ако Борисов не заведе партньора си директно на ешафода един път завинаги. Тези хора са застрашени от необратим фалит – Кирил и Асен. Те са като НДСВ. В тях има нещо въздушно, долетяло тука, те са някаква сезонна история, посочи той.

Хората, така наречения прост човек, или обикновения човек има повече здрав разум, отколкото тези, които са в балона на собствената си партийна логика, защото са изтръгнати от реалността. Политиците обслужвят някакъв партиен проект, някакъв балон с егоцентрична логика, егоцентрично образувание, което въздейства тиранично върху собствените си подчинени в партията. Здравомислещите имат две неща наум дне – хляба, защото може да бъде изложен на риск. Второ – хората имат усет за мира, те искат мир, а не моенна победа на терен. Хората знаят, че ако се настоява за мир на терен, може единствено да се стигне до ядрен конфликт. Хората знаят, че има такава заплаха. Затова искат мир и хляб, коментира психиатърът.