Това се случва за първи път в историята на България

За първи път в историята на България на територията на страната е забелязано гнездящо розово фламинго, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), цитирани от БТА.

Това се е случило вчера в Бургас. Около 80 птици вече мътят своите яйца в Атанасовското езеро. Новосформираната колония е от около 600 индивида и вероятно броят на гнездата ще се увеличава през следващите дни, обясниха от дружеството.

Фламингото е чувствителна към човешкото присъствие птица. Много е важно в периода на гнездене да няма никакво движение на хора в самото езеро, посочиха от БДЗП.

През последните години фламингото се превърна нова емблема на нашия град. Затова oбщина Бургас започна все по-често да включва образа му в рекламните си материали, казаха от пресцентъра й.

Освен фламинги в Атанасовското езеро пребивават къдроглави пеликани, саблеклюни, ангъчи, малки и големи бели чапли, бърне, различни видове патици и др.

От БДЗП съобщиха и че преди броени дни известната в цял свят двойка египетски лешояди се е завърнала в България в гнездото си близо до Провадия.