Георги Готев: Борисов направи мечешка услуга на Габриел, има риск от два стола – та на земята…

От момента, в който новината, че Борисов номинира еврокомисаря Мария Габриел за кандидат-премиер, изминаха едва два часа. Но понеже работя в голям нюзрум в Брюксел, няколко колеги спонтанно реагираха, и това, което казаха, не е особено ласкателно за нея.

Това коментира за Euractiv Георги Готев.

Колегите ми не знаят сложностите на българския политически живот и си представят, че щом е номинирана, Габриел ще бъде избрана, и ще оваканти мястото.

(В действителност това на е така, Габриел си е взела неплатен отпуск, не е поискала да бъде освободена, и мястото не е свободно.)

Общото в коментарите бе – добре, че ще си ходи, защото и без това беше слаб комисар.

За никого не е тайна, че Габриел има труден ресор, и други комисари, включително зам.-председателят Маргрете Вестагер и комисарят по Общия пазар Тиери Бретон са поели голяма част от работата ѝ.

Портфейлът на Габриел – иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта – съсредоточава голям финансов ресурс и интересите към него са много.

Един от колегите предположи, че Габриел ще бъде сменена от Ева Майдел, която също стана евродепутат с протекцията на Борисов.

Но ако предположим, че Габриел оваканти мястото, било защото е била избрана за премиер, било защото е освободила мястото си в Комисията преди неуспешен за нея вот, фон дер Лайн не е задължена да предложи друг да я замести.

Когато Кристалина Георгиева, тогава зам.-председател на Комисията, пое една сравнително ниска длъжност в МВФ и напусна екипа на Жан-Клод Юнкер, той не я замести и България просто остана без комисар повече от две години.

Подобен сценарий е възможен и сега.

Ако Борисов разбираше от тези неща, той щеше да е договорил с фон дер Лайен правото България да предложи комисар, който да смени Габриел, ако тя бъде избрана. Дълбоко се съмнявам, че това е направено.

Впрочем, фон дер Лайен не е длъжна да даде на един евентуален нов български комисар същия ресор – теоретично тя можи да „завърти“ ресори, или да даде парче от ресор, както на времето Барозо раздели портфейла здравеопазване на две и даде политиката за защита на потребителите на Меглена Кунева. След нея друг комисар с такъв портфейл не е имало.

В България Борисов дължи обяснение кой ще смени Габриел в Брюксел. Дали той има наум кандидат, или ще предложи това на друга политическа сила? Тези неща трябва да са ясни преди вота в Народното събрание, ако изобщо се стигне до такъв.

Риск Габриел да остане от два стола на земята има. Има и вероятност – по-голяма – да остане на поста си като комисар, но вече е ясно, че ще е с влошен имидж.

Факти бг