Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов (обновена)

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе искане до Народното събрание за “даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Б.Б. – бивш министър–председател и депутат в 49-то Народно събрание”.

Съобщението е публикувано в сайта на прокуратурата.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства за извършено престъпление по чл. 253 от Наказателния кодекс от народния представител (пране на пари).

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, пишат от държавното обвинение. 

Искането идва, след като главният прокурор Иван Гешев направи скандалното си изявление, в което няколко пъти спомена “лицето Бойко Методиев Борисов” и обеща да “измете политическия боклук“. Тогава главният прокурор разказа, че е бил поканен да си подаде оставката, в противен случай “някой ще натисне копчето Enter с някакви неща, с някакви видеоклипове и затова по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава”. Посланието завършвало с думите “Don’t worry! Be Happy”.

Гешев разказа, че е получил съобщение от колега прокурор, който му написал: “Здравей, Иване. Не знам дали знаеш, че Сарафов е казал на еди-кой си (…) и той ми каза, че трябва да прекратя “Барселонагейт” до петък (миналия петък)”.

Самият Сарафов обяви в неделя, че Гешев държи на ръчно управление двете дела, свързани с Бойко Борисов – “Барселонагейт” и “Чекмеджегейт”. Спира едното и възобновява другото в зависимост от необходимостта да “танцува” с политиците.

“Така той (Гешев) си танцува и дава ясни знаци на политиците какво иска и какво очаква той от тях. Така че доста наивно е да се мисли, че аз имам някакво касателство по този казус. Той добре е овладял този танц и го танцува откакто е главен прокурор, а може би и преди това”, изтъкна Сарафов и допълни, че делата се използват за политически шантаж.

Отговорът от Борисов не закъсня и докато все още течеше изявлението, от кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ каза следното:

“Вече колко години го мъкнат (разследването на къщата в Барселона). Или да го прекратяват, или да го повдигат. Аз къща в Барселона нямам, какво да ви кажа? Махането на Гешев става от Висшия съдебен съвет и какви процеси са текли там, кой се е обаждал, аз на никого не съм се обаждал, с никого не съм разговарял, на никого указания не съм дал. Единственият ми разговор с него (с Гешев) беше да му изкажа пълно съчувствие в първите минути, дето се вика, като разбрах за атентата”, обясни тогава Борисов.

Няколко дни по-късно лидерът на ГЕРБ заяви, че не се страхува от Гешев с думите, че толкова години е бил главен секретар, “ако така се страхувам лесно… Аз съм само на първия ред депутат и пак Бойко, Бойко, Бойко. Е, стига!”

На обвинението от страна на Гешев, че е получил послание от Борисов да си подаде оставката и да стане посланик в Израел или Турция, Борисов отговори, че не е в позиция да предлага посланически постове, които се одобряват и подписват от президента Радев.

“То няма как да стане!”, категоричен беше той.

В събота – 27 май, стана ясно, че другото скандално делото – за снимките от 2020 г. с кюлчета злато и пачки с 500-еврови банкноти, за които се твърди, че са направени от резиденцията на тогавашния премиер Бойко Борисов в Бояна, е прекратено, а ден по-рано депутатите приеха промените в НПК, с които се въвежда и механизъм за разследване на главния прокурор.

Градският прокурор на София Илиана Кирилова съобщи, че делото “Чекмеджегейт” е прекратено на 10 май, а проблемът бил, че от юридическа гледа точка няма как да се установи дали тези банкноти и кюлчета на снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи.

На 29 май прокуратурата реши да прекрати прекратяването на производството. 

Мотивът: при извършен служебен контрол е констатирано, че наказателното производство е прекратено, без да са изчерпани всички доказателствени източници, което е довело до неизясняване на въпроси от предмета на доказване.

Досъдебното производство е върнато на СГП с конкретни указания за попълване на доказателствата. 

Оф нюз