Учени откриха какво отблъсква комарите: намира се във всяка баня

Никое животно не е по-смъртоносно за хората от комара поради многото микроби, които може да носи. Ето защо учените от десетилетия се опитват да разработят ефективни репеленти, които да ни предпазят от женските кръвосмучещи комари.

В ново проучване учените стигнаха до неочаквано откритие: сапунът може да служи като отлична съставка за създаване на ефективен репелент против комари, пише Gizmodo. Изследователите отбелязват, че докато някои видове сапун привличат вниманието на женските кръвосмучещи комари, други изглеждат неприятни и отблъскват досадните насекоми.

Статистиката показва, че повече от милион смъртни случая всяка година се дължат на болести, пренасяни от комари, като малария. Известно е също, че тези насекоми не са вредители с равни възможности. Според автора на изследването Клемънт Винаугер, биохимик и генетик във Virginia Tech, той и колегите му вярват, че около 20% от потенциалните човешки гостоприемници са отговорни за 80% от предаването на болести, пренасяни от комари.

Учените са се съсредоточили върху това да разберат какво кара комарите да хапят някои хора повече от други. Предишни изследвания са идентифицирали вещества в телесната миризма, които привличат комарите. Изследователите обаче отбелязват, че не е имало много изследвания за това как миризмите, които поставяме върху себе си, влияят върху вниманието, което комарите ни обръщат.

Известно е, че женските комари се хранят с кръв, но подобно на мъжките, те също се хранят с нектар. В резултат на това учените предположиха, че някои подобни на сапун миризми могат да повлияят на хранителните им навици.

Не е тайна, че по правило предпочитаме да избираме сапуни, които ухаят приятно на цветя или растения. Но проблемът е, че комарите също използват летливите вещества, отделяни от растенията, за да ги намерят и да получат захар от нектара. След това Winauger и колегите му решават да тестват тази теория експериментално.

В проучването са участвали четирима доброволци. Учените идентифицираха уникалния аромат на всеки получател и след това ги помолиха да измият чинии с четири различни марки сапун: Dial, Dove, Native и Simple Truth. След това учените използвали дрехите, в които били доброволците, и пуснали женските комари. Резултатите от изследването показват, че след сапунисване миризмите стават “по-привлекателни”, но степента на привлекателност зависи и от миризмите на доброволците и марките сапун.

Изследователите установили, че миризмата на някои участници в експеримента става по-привлекателна след прилагане на сапун Dove и Simple Truth, а използването на сапун Native постоянно отблъсква комарите. След това изследователите извличат потенциални химикали в сапуна, които най-много привличат и отблъскват насекомите. Оказало се, че химикалът с мирис на кокос е най-ефективен при прогонването на женските кръвосмучещи комари.

Учените отбелязват, че са необходими повече, по-обширни изследвания, за да се разбере какви други аромати могат да отблъскват комарите и как те могат да бъдат използвани за създаване на ефективен репелент.

Превод: GlasNews