Безпрецедентно! Радев връчи на Денков втория мандат и го призова: Не го оползотворявайте! Опорочен е… (ОБЗОР)

Безпрецедентно! Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на акад. Николай Денков с пожеланието ПП – ДБ да не го оползотворяват.

Акад. Денков е кандидатът за министър-председтел на втората парламентарна сила – ПП – ДБ.

Според Румен Радев мандатът е опорочен заради изтеклите записи от заседание на Националния съвет на ПП, огласени от Радостин Василев, бивш депутат от “Промяната”.

“Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. И тук искам да заявя, че точно заради това не е целесъобразно от моя страна да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на вашите лидери след изтеклите записи и публичните самопризнания.

Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез овладяване на МВР и дискредитиране на лидерите на европейски институции и името на България”, заяви Радев на акад. Денков, напомняйки чутото от заседанието на Националния съвет на ПП.

“Но аз съм призван да браня Конституцията и по силата й съм длъжен да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие към политическата система и на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и на съхраняване на имиджа на България пред партньорите”, обърна се Радев към Денков.

И го призова да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му, който според него вече е “дискредитиран”.

Акад. Денков възрази и каза, че ще се опита да състави правителство. 

“Аз мисля, че всички сме единодушни – и вие, и г-жа вицепрезидентът, и моите колеги, че България има нужда от стабилно правителство. Правителство, което да решава проблемите на хората и което да придвижи решително напред европейския път на България.

България има нужда обаче и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят и заплатите, пенсиите, капиталовите разходи, ремонтите на пътищата, училищата, детските градини, болниците. А без бюджет те не могат да се случат. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в НК, включително тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в конституцията, които да оздравят съдебната система, така че да върнат на хората чувството, че държавата може да възвърне справедливостта.” .

“Затова през следващите дни ще водим преговори с другите парламентарни групи, за да успеем да съставим редовно правителство”, каза от своя страна Николай Денков. И увери, че държи на думата си”, бе мнението на акад. Денков.


“Надявам се това усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме правителство”, заяви академикът.

Радев се обърна към Денков с думите: “Надявам се, че осъзнавате риска и отговорността, която поемате”.

В отговор акад. Денков посочи, че е запознат, но не се плаши от трудностите: “Надявам се това наше искрено усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме редовно правителство. Задачата е трудна, но не и невъзможна.”

Срещата в президентския кабинет продължи едва няколко минути.

След връчването на папката и разменените реплики държавният глава обърна гръб и си тръгна.

След това акад. Денков, съпредседателят на ПП Асен Василев и съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов отговориха на въпроси на медиите. Денков повтори тезите си, изложени пред държавния глава.

България има нужда от стабилно правителство и работещ парламент. Проблемите могат да се решат само така. Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на НС за това дали да избере правителство, или не”, повтори акад. Денков пред медиите преди да излезе от “Дондуков” 2.

Денков коментира и проверката на прокуратурата по сигнал за престъпления против републиката, базиран на записите от заседание на Националния съвет на ПП, които бяха разпространени от депутата Радостин Василев.

„Тази проверка не ме притеснява, защото няма държавна измяна. Това са интерпретации, които нямат нищо общо с истината”, категоричен бе номинираният за премиер.

Той подчерта, че преговорите за съставяне на кабинет с ГЕРБ-СДС все още не са размразени.

„Днес не съм се чувал с Мария Габриел, а тя трябва да даде знак. Нека седнем на масата за преговори. Дотогава няма да коментирам състава на предложения от нас проектокабинет”, заяви акад. Денков. И допълни: „Ако останалите кажат, че няма да участват в наш кабинет, нека опитат да реализират третия мандат”.

Ген. Атанас Атанасов посочи, че според него президентът е засегнат, тъй като от известно време те имат идеи за реформи в службите за сигурност.

“Съгласно конституцията, Министерският съвет отговаря за сигурността в средата. Президентът няма касателство и отношение към тази тема, така че не е в реда на нещата той да назначава в службите, а промените в ръководствата бяха направени от неговите служебни правителства. Съгласно законите, който и да бъде назначен за ръководител на службите за сигурност, трябва да бъде проверен за надеждност от партньорските служби, включително от НАТО. Не знам за каква държавна измяна става дума. Ако нашите партньорски служби нямат доверие в него, той няма да получава надеждна информация по каналите. Това е нормална процедура”, коментира ген. Атанас Атанасов.

Казуса със записите коментира и Асен Василев.

Законопроектите за службите бяха внесени в предишното НС и предвиждат ръководствата на службите да се определят от парламента, а не от президента или премиера еднолично. Това е изключително важно, за да може службите наистина да са на България, а не да служат на един или няколко човека. За да могат службите да получават информация, в тях трябва да има доверие и това доверие да е на нашите партньори“, заяви съпредседателят на ПП.

“Службите не служат на никое чуждо посолство. Службите са български. За да получават информация, те трябва да имат доверие”, заяви Асен Василев.

На въпрос дали има война между ПП-ДБ и президента Румен Радев, Атанас Атанасов коментра, че “може би властта му се услади след толкова служебни правителства”. “Но България е парламентарна република и ние ще се борим за редовно правителство”.

След като получи втория проучвателен мандат от президента, формацията ще има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на кабинет или да върне мандата неизпълнен.

Миналия понеделник, 22 май, Мария Габриел върна на държавния глава неизпълнен първия мандат, който взе от името на ГЕРБ – СДС. Тогава тя връчи празна папка на Радев и обясни: “Папката е празна, защото в нея, и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат в следствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала, заяви Габриел.”

Въртележката с мандатите започна на 15 май, когато Румен Радев връчи първия на Мария Габриел.

Епицентър