Скандал! Депутати получили копия от „БарселонаГейт“ със заличени имена и цифри

Вигенин обяви, че цялото правителство брани Бойко Борисов, бързали да отстранят Гешев, за да може всичко да потъне

Скандални факти за „БарселонаГейт“ и за прегръдката на „ПП-ДБ“ с най-върлите си врагове изнесе в национален ефир зам.-председателят на Народното събрание и на БСП Кристиан Вигенин. В съобщение до Флагман.БГ и до останалите големи медии от пресцентъра на партията припомниха думите му в предаването „Панорама“ по БНТ снощи, където бившият министър каза, че  цялото правителство и новосформирана управляваща коалиция брани Бойко Борисов.

„Мина достатъчно време, в което Борисов можеше да се откаже сам от имунитета си. Мина достатъчно време, в което самият парламент можеше да започне инициатива, с която да формира комисия за имунитета му – това не се случва. За нас изводът е, че целенасочено се бави този процес, за да може през това време да бъде отстранен главният прокурор, да се предприемат други действия, да се забави всичко и накрая отново всичко да потъне“, заяви Вигенин. 

Той обясни  защо социалистите смятат, че целенасочено се търси ограничаване и забавяне на този процес  и посочи, че се изисква разрешение от председателя на парламента за достъп до документите, които бяха изпратени от прокуратурата в НС, свързани с разследването, познато като “Барселонагейт”, по което беше поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Вигенин определи това като абсурдно и посочи, че лидерът на БСП Корнелия Нинова и зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски  са успели да получат достъп до документите вчера, а останалите депутати от парламентарната група на социалистите също са заявили в писмо, че желаят да го направят.

„Колегите казаха, че има сериозни неща в тези 600 страници. Казаха още, че  в  копието, което е предоставено за запознаване, са заличени имена, числа“, посочи социалистът и допълни, че това буди съмнение, че отново се правят опити този случай да бъде покрит“, подчерта той.

„Логичното е, след като Борисов толкова пъти обясняваше, че няма къща в Барселона, че това е измислен случай и т.н. –  защо просто не си даде имунитета и да освободи от тази тежест и новосформираната коалиция. Всеки е невинен до доказване на противното, но ако се чувства невинен – вярвам, че съдът ще докаже, че е така, но иначе е бягство от правосъдието. Борисов е единственият депутат от много години насам, който не се отказва от имунитета си“, каза зам.-председателят на БСП.

Той отбеляза, че по време на предаването се е видяло, че прескачат искри между коалиционните партньори ПП-ДБ и ГЕРБ и така ще бъде през цялото време на действие на това правителство.  В „Панорама“ Вигенин се обърна към  народния представител от ГЕРБ Даниел Митов със следните думи: „Вие сте сериозен човек и сте тръгнали като политик от борба с корупцията, за това да има нови правила в тази държава и за съжаление, сега Ви се налага да прикривате един човек, който категорично не желае да се изправи пред правосъдието“, каза социалистът.

Вигенин се обърна и към народния представител от ПП-ДБ Мартин Димитров: „На колене стояхте пред Радев, Вашите колеги му се молеха. Ако извадим само Фейсбук статусите, ще видим как нещата само за една година се извъртяха така, че не знам как се гледате в огледалото“.

„Цялото правителство в момента и тази коалиция цели едно единствено нещо – да се прикрият далаверите от последните години и да се спаси Бойко Борисов“, категоричен бе зам.-председателят на БСП и на Народното събрание.  

Социалистът отбеляза: „С това правителство бяха предадени стотици хиляди хора, които през 2020 г. бяха по площадите и поискаха промяна. Тази промяна стъпка по стъпка беше унищожена – първо през ИТН, а сега и през „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ беше ликвидирана. Събраха се материя и антиматерия и БСП остана единствената партия, която години наред се бореше с този модел, тя подготви почвата за тази промяна и за тези протести, които откраднаха партии, които я провалиха. Сега БСП остана единствентата партия в този парламент, която продължава да носи духа на промяната и това е една от основите, върху които ще стъпим като опозиция. Става едно прегрупиране пред очите на всички, в което за съжаление ПП и ДБ участват“.  

Той посочи, че няма нито едно изявление на представител на БСП, който да е  говорил  за съвместно управление с ГЕРБ и посочи, че разговорите с тях са протекли в три формата – с ръководството на ПГ на ГЕРБ, с кандидата за премиер на ГЕРБ и с работна група, в която е участвал Бойко Борисов. „Преговори не е имало. Последният разговор се проведе в 9.30 ч. в понеделник, след тази среща ръководството на БСП се събра и обсъждахме в детайли какво всъщност предлага ГЕРБ и какви намерения има. Междувременно се оказа, че е насрочена пресконференция на Гешев. Нашето решение няма нищо общо с казаното от Гешев, няма и логика – той не е атакувал нас под някаква форма“, каза зам.-председателят на НС и на БСП.

„ГЕРБ тотално подцениха и подходиха по съвсем различен начин от този, който ние очаквахме – излъчиха си политически премиер, не предложиха ясна политика, с която да кажат: “ангажираме се с няколко приоритета”, стигнахме и до извода, че има няколко теми, по които имаме много големи разминавания и няма как да ги приемем. И един от ключовите моменти – Борисов не даде никаква гаранция, че ако подкрепим някакво общо правителство, те няма да започнат да си правят някакви тематични мнозинства, така че парламентът да взима решения против това, което сме се разбрали. По същия начин Делян Пеевски стана член на конституционната комисия“, обясни Вигенин.

И продължи: „ГЕРБ действа като змия удушвач. В следващите месеци ще се върнем в ситуация, която ще е още по-тежка, защото това разочарование, което поражда този парламент и това правителство, ще отврати хората и накрая ще върнем и Радев, и служебните кабинети и ще се окаже, че всичко, което се говори  в момента ще се окаже пълна лъжа и нещо, което абсолютно не планира и не предвижда следващите стъпки“.

Флагман