Европейско проучване: 47% от българите искат да си сътрудничим с Русия

Русия е необходим партньор, с който трябва да си сътрудничим стратегически, смятат 47% от българите. Това показва проучване на Европейския съвет за външни отношения. 18% от запитаните пък смятат, че Русия е съюзник, който споделя нашите интереси и ценности. 17% казват, че Москва е противник, с който сме в конфликт.

Италия попада някъде по средата – една четвърт от анкетираните смятат Русия за “съюзник” или “партньор” на Европа или на своята страна и само около една трета виждат Москва като “противник”.

В Полша 39% от анкетираните са готови да прекратят всякакви отношения с Русия дори и след като войната в Украйна свърши.

Междувременно мнозинството в България (51%), около една трета от австрийците и унгарците и една четвърт от германците вече обмислят възстановяването на отношения на пълно сътрудничество с Русия след войната. Би било опасно, ако европейските дискусии по този въпрос се водят от тези крайни позиции, смятат от Европейския съвет за външни отношения.

39% от участвалите в проучването българи казват, че не е необходимо върху Китай да се налагат санкции, ако реши да доставя оръжия за Русия. 38% нямат мнение по въпроса, а 24% смятат, че санкциите са задължителни, дори това да окаже влияние върху западните икономики, съобщава “Сега“.

Други любиптни резултати от пручването показват, че европейците искат да останат неутрални в потенциален конфликт между САЩ и Китай. Също така Европа одобрява по-близките отношения на Европа със САЩ, но искат да разчитат по-малко на американските гаранции за сигурност.