Измамени с екскурзии разпознаха гласа на излъгалата ги по телевизията

Ана Митева на излизане от съдебната зала. Снимка: Никола Михайлов

  • Използвала парите, за да покрие свои задължения
  • Има още едно висящо дело за същото престъпление

Едногодишна условна присъда с 3 години изпитателен срок получи асеновградчанката Ана Митева, завлякла две жени от Пловдив със 7300 лв. 37-годишната жена обещавала да организира и проведе екскурзии до Мароко, Дубай и Италия, които така и не се осъществили.

Измамата била извършена в периода от януари до 3 май 2019 г. Пред Пловдивския районен съд Митева призна вината си и пожела делото да протече по съкратената процедура, без да бъдат разпитвани свидетели. Затова и наказанието ѝ беше намалено с 1/3. 

“Считам, че събраните доказателства категорично подкрепят обвинението”, заяви прокурор Ваня Прокопова. Тя посочи, че пострадалите Веселина Христова и Антоанета Чехова са разговаряли по телефон с Ана Митева и при излъчен репортаж по телевизията с нейно участие са разпознали гласа ѝ. Измамницата използвала парите им, за да покрие свои задължения. Прокурор Прокопова поиска от съда да признае асеновградчанката за виновна. “Най-адекватното наказание би било година и половина условно с 3-годишен изпитателен срок след редукцията”, каза още тя. 

Защитата на Митева поиска по-малка присъда, защото жената е с чисто съдебно минало, а и престъплението е извършено преди много време. 

“Искам да кажа, че винаги съм имала намерение да осъществя екскурзиите, доста хора могат да го потвърдят”, заяви Ана Митева в отговор на прокурор Прокопова, която каза, че към момента на измамата офертите не са съществували. 37-годишната жена посочи, че е избрала съкратената процедура, защото пострадалите са преживели много неволи. 

След съвещание съдия Доника Тарева-Пехливанова определи по-ниско наказание от желаното от прокуратурата. Преди края на заседанието стана ясно, че Ана Митева има още едно висящо дело за същото, но с други пострадали.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжния съд в Пловдив.

24chasa.bg

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!