Откриха пури, алкохол и записваща техника в таен луксозен апартамент в болница Лозенец / СНИМКИ

  • Сегашното ръководство на болницата е сезирало полицията и държавното обвинение
  • Прокуратурата проверява за данни за длъжностно присвояване

Скандал разтърси бившата правителствена болница „Лозенец”. Кадри разкриват жилище фантом, което се намира на територията на здравното заведение. Обзаведено е скъпо и до момента е било под ключ.

Сегашното ръководство обяви, че не е ясно кога и от кого е построено и обзаведено луксозното помещение, както и за каква цел се е ползвало. Според тях жилището няма документи. 

Тайнственият апартамент в болница „Лозенец” КАДЪР: NOVA
Тайнственият апартамент в болница „Лозенец” КАДЪР: NOVA

Апартаментът се намира на последния етаж на болницата, разположен е в коридор между операционните и отделението по ортопедия. По думите на настоящото ръководство става дума за около 500 квадрата. Оттам твърдят, че за помещението няма открита документация в болничния архив.

Според тях никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви средства е построено. В него има луксозно обзавеждане, както джакузи и сауна. До апартамента фантом се стигало със специален асансьор с чип. Към момента е загадка кой е разполагал с него.

Директорът на болница "Лозенец" д-р Христо Стоянов КАДЪР: NOVA
Директорът на болница “Лозенец” д-р Христо Стоянов КАДЪР: NOVA

Пред NOVA бившият и дългогодишен директор на болницата обясни, че знае за този апартамент, но подчерта, че в него не са инвестирани пари нито на болницата, нито на Медицинския факултет към Софийския университет, чиято учебна база е и болница „Лозенец”. 

Апартаментът в болница „Лозенец” КАДЪР: NOVA
Апартаментът в болница „Лозенец” КАДЪР: NOVA

Петстайният луксозен апартамент се намира над отделението по реанимация. От години за съществуването му се носели легенди из болничните коридори, но никой не го е виждал допреди няколко месеца, твърди д-р Христо Стоянов – сегашният директор на лечебното заведение. В началото на годината ръководство разбира, че в една от най-големите болници у нас има заключени помещения. Оказало се е, че никой не разполага с ключ за тях. От болницата свикват вътрешна комисия.

„Това помещение беше отворено от ключар в присъствието на тази комисия. Липсват каквито и да било документи – финансови, проектантска документация, архитектурна документация – нищо не съществува в архива на болницата. По предварителна оценка това са около 500 квадрата, няколко помещения. До него се стига само с един асансьор, който е с чип. Никой от болницата няма достъп до това ниво”, обясни д-р Стоянов.

По думите на директора на лечебното заведение, след като са отключили апартамента, се е оказало, че в него липсва голяма част от оборудването, а вътре били намерени „необясними неща”. „Шкафовете в момента са празни. Има остатъци от апаратура, която вероятно е служела за някакъв вид наблюдение в структурата”, поясни д-р Стоянов. 

Апартаментът в болница „Лозенец” КАДЪР: NOVA
Апартаментът в болница „Лозенец” КАДЪР: NOVA

 „Така, както са разположени бюрата и шкафът – най-вероятно е било предвидено за работно фоайе с една или две секретарки, по бюрата има остатъци от праха от телефонна система”, казва зам.-директорът на болница „Лозенец” д-р Светлин Сталянов. 

Д-р Светлин Сталянов КАДЪР: NOVA
Д-р Светлин Сталянов КАДЪР: NOVA

В една от стаите има и кухня. „Вижда се фурна, вградена кафе машина, миялна машина, както и хладилник с фризер. Нямаме реално обяснение как може и как се е случило. Аз лично нямам обяснение как някой може да строи върху държавна собственост, на своя сметка”, добави д-р Сталянов.

В така наречения апартамент има и още две стаи, които според предположенията на лекарите са служели за трапезария и спалня. „Щорите са електрически, а прозорецът се отваря”, коментира още зам.-директорът на болница „Лозенец”.

КАДЪР: NOVA
КАДЪР: NOVA

Най-голямата изненада се оказва обзавеждането на една от двете бани, разказва д-р Сталянов. „Влизайки вътре, се вижда едно доста сериозно джакузи. Непосредствено до него е разположена и сауната, която е ползвана”, уточни той.

Ръководството посочва, че документи или скици на помещенията няма. Не е ясна и общата стойност на апартамента и оборудването в него. „Можем да предполагаме, че това нещо се е случвало в периода, в който е имало строително-ремонтни дейности на операционния блок. Може би през 2014 година”, подчерта д-р Стоянов.

Справка показва, че в този период директор на лечебното заведение е проф. Любомир Спасов. Дългогодишният шеф на болница „Лозенец” обясни, че знае за съществуването на този апартамент. 

Проф. Любомир Спасов, бивш директор на болница "Лозенец" СНИМКА: Архив
Проф. Любомир Спасов, бивш директор на болница “Лозенец” СНИМКА: Архив

По думите му той е построен през 2008 г. и е с изрядна документация. Проф. Спасов беше категоричен, че средствата, вложени в него, не са на болницата, а 500-те квадрата се състояли от кабинет и помощни помещения.

По думите на настоящото ръководство обаче тази площ е неизползваема. Сегашното ръководство на болницата е сезирало полицията и държавното обвинение.

От Софийската градска прокуратура обявиха, че с постановление от 08.06.2023 г., деловодно изведено днес, наблюдаващият прокурор в СГП е изпратил преписката по компетентност на Софийска районна прокуратура с оглед данни за престъпление по чл. 201 НК (длъжностно присвояване).

24 часа