Петков разсмя депутатите с прозрение: Денков е част от световния принос от развитие на човечеството

От името на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков представи кандидатурата на акад. Николай Денков за министър-председател от трибуната на НС.

В пространна реч той определи Денков като един от “топ учените в света” и подчерта, че неговите трудове имат над 10 хил. цитирания. Определи го също като изключително прагматичен и скромен човек. Нарече Мария Габриел, която според споразумението трябва да наследи Денков на поста премиер след девет месеца, истински европейски лидер.

Грешка на езика на Кирил Петков предизвика смях в пленарната зала. В изказването си бившият премиер заяви, че “голяма част от предприемачите от Сицилиевата долина идват от Европа”. Лапсусът бе наистина кошмарен, защото въпросната “долина” в САЩ се нарича “Силициева”, а не Сицилиева. Последва смях от всички банки и се наложи председателят на Народното събрание Росен Желязков да помоли няколко пъти за тишина. В бурен смях прихнаха дори от ГЕРБ, които са коалиционни партньори вече на ПП-ДБ, но лапсусът на Петков наистина бе гръмовен.

Това, за което по-рядко говорим е, че България е страна с много предимства и възможности. България е страна с много светло бъдеще каза Кирил Петков от парламентарната трибуна.

“Днес съм оптимист. Това, че акад. Денков ще води правителството на България в първите 9 месеца, а Мария Габриел във вторите 9 месеца – ми дават надежда. Не знам дали всички от вас осъзнават какво е да си учен с над 10 хиляди цитирания в специализирани журнали. Това означава хиляди световни учени да са използвали в своите трудове цитати точно от акад. Денков. Това доказва, че той не само е прекрасен учен, но е част от световния принос от развитието на човечеството”, каза още Кирил Петков.

Речта му бе съпроводена от смях, от страна на останалите депутати.

“Всички ние стоим всеки ден пред девиза “Съединението прави силата”. С дни съм се чудил как това е възможно, след като имаме огромни различия между нас. Акад. Денков и Мария Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е възможно, когато най-талантливите заработят”, допълни Петков.

“Акад. Денков има богат административен опит като зам. -министър и министър. Той е скромен човек. Всъщност фактът, че той работи в България, но става и тръгва да води страната. Мария Габриел е друг голям талант на България. Човек, който се е доказал като успешен европейски лидер в сфери, които движат икономическото развитие на цяла Европа.

Вярвам, че ако ние дадем по-дълъг живот на това правителствоБългария може да бъде трансформирана”, категоричен бе Кирил Петков.