В съда: Божков с белезници, докараха го за гледане на мярката, контактувал с Пригожин / СНИМКИ

Доведоха Васил Божков с белезници в съда за гледане на мярката, предаде репортер на “Фокус”.По-рано днес Софийска градска прокуратура съобщи за “Фокус”, че Прокуратурата поиска от съда задържане под стража на Божков. Той е с наложена 72-часова мярка.

На 25 август 2023 г. обвиняемият Васил Божков, обявен за международно издирване, се е явил доброволно пред органите на МВР на ГКПП “Летище София“.

Спрямо него по досъдебни производства, водени в Софийска градска прокуратура (СГП), има наложена мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа, съобщиха от прокуратурата. След като Божков беше отведен от Летище София, той беше закаран в следствения арест на “Г.М. Димитров”, а след това и прегледан в МВР болница.


В Съдебната палата има над 20 униформени служители и цивилни. Пред сградата пък са паркирани четири джипа с частната охрана на бизнесмена.

Съдия Христинка Колева предупреди, че по делото има секретни материали и процесът по мярката за неотклонение може да бъде при закрити врати. Прокурор Ангел Кънев от СГП настоя за налагане на мярка за неотклонение на Васил Божков “задържане под стража”.  “Прокуратурата може да иска, каквото си иска” заяви бизнесменът в съдебната зала в отговор на искането за постоянния му арест.

По време на заседанието от Софийската градска прокуратура представи доказателства в съда, че Васил Божков е контактувал активно по имейл с Евгений Пригожин и множество руски граждани.

Това е ставало време на конфликта в Украйна и преди това по време на анексирането на Крим. Посредник в контактите му с Евгений Пригожин, Игор Сечкин и Алексей Гардер от Роснефт бил съдружникът на Васил Божков – Георги Попов. От материалите на прокуратурата става ясно още, че Божков е притежавал 51% от фирма за игри в Крим и е развивал бизнес с Пригожин, пише “Телеграф”.

1 юни 2023 г. в Дубай е прекратено наказателно производство срещу Божков за незаконно влизане в страната. Адвокатът му Георги Гатев представи преведени от арабски постановления на тамошния съд.

Васил Божков има повдигнати 19 обвинения още от 2020 г. Той е разследван за това, че от 2014 г. е ръководил престъпна група, създадена, за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари.

Малко по-късно от прокуратурата допълниха в официално съобщение: „В отделените материали се съдържат данни и за други противоправни деяния – убийства, принуди и изнасилвания, за които е образувано ново досъдебно производство за участие във втора организирана престъпна група, действала на територията на страната в периода от 2012 г. до настоящия момент.“

Посочва се, че е разследван за поръчителство на 4 убийства, сред които на Манол Велев и Йордан Динов. Божков е обвинен и в принуда с „цел насилствено разпореждане с недвижим имот“. Има и отделени материали по разследване за бизнеса с билетчетата. Обвинението твърди, че той е ръководил група, свързана с подкупи, както и пране на пари. 

Той беше и от първата група лица, санкционирани по закона „Магнитски“.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!