Появи се нов вариант на ковид – Ерис, доц. Мангъров каза какво може да ни причини

“Новият COVID не е опасен! Коронавирусите са отговорни за около 20% от общите вирусни инфекции. Просто се е появил нов вариант – “Ерис”, в който няма нищо обезпокоително. Не можем да очакваме сериозна заболеваемост и хората няма от какво да се притесняват.” Това коментира доц. Атанас Мангъров.

По негови думи този вариант на вируса е заразен, но не предизвиква смъртност. Протича като обичайните остри вирусни инфекции – температура, отпадналост, неразположение, което минава за около седмица или максимум 10 дни

“Ерис” е регистриран в 36 страни по света. 

През последните 60 дни в България не е открит случай на заболяването, но се очаква скоро да дойде и у нас. Вариантът вече е доминиращ във Великобритания, където хоспитализациите на пациенти с COVID продължава да расте, казаха представители на британските здравни власти.

Според британската Служба за здравна сигурност наблюдението на варианта “Ерис” е започнало в началото на юли, след увеличаващия се брой информации за разпространението му.

“Няма никаква причина за безпокойство и нищо притеснително. Коронавируси винаги е имало. Преди не сме се тествали и изследвали, защото досега не е имало толкова сериозно заболяване, което да наложи вирусите да бъдат изпитвани.

Покрай COVID се появи нов вирус, по неизвестен начин, и се създадоха тестове. Те откриват “Ерес”, както и други коронавируси, отговорни за голям процент от острите респираторни вирусни инфекции”, обясни пред “България днес” доц. Мангъров.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!