Появи се нов вариант на ковид – Ерис, доц. Мангъров каза какво може да ни причини

“Новият COVID не е опасен! Коронавирусите са отговорни за около 20% от общите вирусни инфекции. Просто се е появил нов вариант – “Ерис”, в който няма нищо обезпокоително. Не можем да очакваме сериозна заболеваемост и хората няма от какво да се притесняват.” Това коментира доц. Атанас Мангъров.

По негови думи този вариант на вируса е заразен, но не предизвиква смъртност. Протича като обичайните остри вирусни инфекции – температура, отпадналост, неразположение, което минава за около седмица или максимум 10 дни

“Ерис” е регистриран в 36 страни по света. 

През последните 60 дни в България не е открит случай на заболяването, но се очаква скоро да дойде и у нас. Вариантът вече е доминиращ във Великобритания, където хоспитализациите на пациенти с COVID продължава да расте, казаха представители на британските здравни власти.

Според британската Служба за здравна сигурност наблюдението на варианта “Ерис” е започнало в началото на юли, след увеличаващия се брой информации за разпространението му.

“Няма никаква причина за безпокойство и нищо притеснително. Коронавируси винаги е имало. Преди не сме се тествали и изследвали, защото досега не е имало толкова сериозно заболяване, което да наложи вирусите да бъдат изпитвани.

Покрай COVID се появи нов вирус, по неизвестен начин, и се създадоха тестове. Те откриват “Ерес”, както и други коронавируси, отговорни за голям процент от острите респираторни вирусни инфекции”, обясни пред “България днес” доц. Мангъров.