Сачева пред депутати от ГЕРБ: Обади ми се Галя от американското посолство да пита какво ще предприемем срещу Вежди… Рашидов махнат от Козяк

Как във ГЕРБ взеха решението да поискат оставките на Вежди Рашидов като член на Изпълнителната комисия на партията и като председател на комисията по култура и медии?

Депутати на Борисов, пожелали анонимност, разказаха пред ПИК какво точно се е случило вчера по време на срещата на парламентарната група на партията.

Припомняме, че след края на извънредното заседание в кулоарите на Народното събрание настъпи брожение заради записа с Вежди Рашидов. Първо се проведе среща между Никола Минчев, Десислава Атанасова и Деница Сачева.

Последва нова мини среща, този път между Деница Сачева, проф. Костадин Ангелов и Кирил Петков.

Изведнъж в стаята на ГЕРБ се събра цялата парламентарна група на партията, а при тях влезе и Кирил Петков. Няколко минути по-късно от пресцентъра на Борисов разпространиха съобщение, че партията иска оставките на Вежди Рашидов като член на Изпълнителната комисия и като председател на комисията по култура и медии в Народното събрание.

Пред ПИК депутати от ГЕРБ споделят любопитни подробности от срещата на парламентарната група. След като Петков излязъл от стаята на ГЕРБ, Десислава Атанасова позвънила на Вежди Рашидов, за да му търсят сметка за думите и да го предупредят, че ще му искат оставка.

Последвал втори разговор. Този път по телефона се включил Бойко Борисов.

Най-любопитно обаче било изказването на Деница Сачева след двата телефонни разговора.

“Обади ми се Галя от Американското посолство. Каза, че е видяла статусите ни с Деница Сачева. Питаше какво става и какви действия ще предприемем, защото следят случая”, заявила Сачева пред колегите си от ГЕРБ. Тя е едно от протежетата на посолството в ГЕРБ в качеството си на член на Националния демократически институт.

Явно в партията не могат да се вземат решения, без да се съгласуват с Кирил Петков, Бойко Борисов и американското посолство, отчитат народни избраници.

Малко по-късно от ПИК публикуваха подробности за въпросната Галя:

Галина Събева, експерт политическите въпроси в Американското посолство, е мистериозната Галя, която е звъняла на Деница Сачева от ГЕРБ, за да я разпитва за Вежди Рашидов, пише ПИК.

Справка показва, че две жени с името Галя са харесали статуса на Деница Сачева за Рашидов. Това са съпругата на Иво Прокопиев – Галя Прокопиева, и профил с името Галина Димитрова.

Проверка в социалната мрежа Linkedin показва, че профил със същата снимка, но с име Галина Събева, е обозначил като своя месторабота Американското посолство у нас, а като длъжност – специалист политически връзки.

Според източници на ПИК става дума за един и същи човек. Галина Събева или Галина Димитрова е въпросната служителка от посолството, разпитвала за Вежди Рашидов. ПИК и журналистката Соня Колтуклиева още през март месец тази година разкриха, че същата се меси в работата на наши политици.

“В деня на националния празник на България (б. а. публикацията на Соня Колтуклиева е от 3 март), с гняв и почуда ви споделям: научих за някаква си Галя от посолството на САЩ. Тя ходела от политик на политик да ги разпитва, за да си пише докладите до Вашингтон. Даже си позволявала да се кара на партийни лидери и да им държи сметка. И всичко това продължава от 19 години.” Това коментира на страницата си във Фейсбук журналистката Соня Колтуклиева през март тази година.

“Значи – обидно е да се кланят на Херо Мустафа и Джеймз О’Брайън – но те, все пак, са чиновници от несравнимо по-високи нива. А тази – просто една напориста българка, женена за американец, която се прави на началничка. И командва политици, явяващи се на избори, лидери на партии, дава оценки на медии, понеже преди 20 години е била кореспондент на Reuters от София (1996-2003).

Как изобщо е възможно това?!

П.П. Поразпитах и научих името й – Галина Събева, Political Affairs Specialist. Приятели ми казват, че е много близка с Галя (Иво) Прокопиева.

19.10.2011. Фейсбук: “Предизборната кампания е един от най-интересните периоди в работата ми като сътрудник по политическите въпроси в Посолството. Тогава пътувам из страната и се срещам с представители на основните политически сили. В началото на тази седмица имах откровени срещи с щабовете в Града на тепетата и със сигурност мога да кажа, че в Пловдив се очертава една от най-интересните кметски надпревари.
– Галина Събева, Сътрудник по политическите въпроси.”

Какво иска да каже с това: “откровени срещи с щабове”? Защо изобщо служител на посолство се среща с предизборни щабове?”.

ПИК научи, че Галина Събева е от старо комунистическо потекло. Дядо й е комунистът-активист от Сливен Съби Димитров, самоубил се през 1941 г. Баща й, като наследник на славния комунист, пък се урежда с посланическо място в Швейцария по времето на соца. Самата Галина работи известно време като репортер за Ройтерс, но след като се задомява за американското търговско аташе, се преориентира към пламенна служба в посолството на “Козяк”.

pik.bg