Треньорът на Нургюл Салимова: България, трябва да Ви кажа истината за състезателката ми

Нургюл, сама в Баку. Съвсем сама. Сред претендентките, съпровождани от треньор, анализатори, психолози. Защо така? Защото нямаме държава и Управляващи, които да осигурят необходимото. Срамувам се от вас, господа. Това, което трябва да правите – не го можете. Махайте се!, написа потребител в мрежата – името му е Илиян Касабов.

А поводът е това интервю с треньора на Салимова Живко Жеков…

Треньорът на Нургюл Салимова: България, трябва да Ви кажа истината за състезателката ми.

Живко Жеков от години е треньор на Нургюл Салимова в шахматен клуб Бургас 64. Неговата възпитанички постигна един от най-големите успехи на този спорт у нас в последните години, след като се класира за финала на Световната купа в Баку (Азербайджан) и си осигури участие в турнира на претендентките за световната титла. Ето какво сподели наставникът за представянето на Салимова.

– Г-н Жеков, честито класиране на Нургюл на финала на Световната купа! Като гледахте днешните партии, какво си мислехте?

– Ако трябва да съм честен, не ги гледах онлайн, пазя си нервната система (смее се). Чаках да ми кажат резултата и тогава проследявах ходовете. Но от това, което видях, Нургюл показа стабилна психика и много смела и талантлива игра! Коментарите, които вървят на живо от гросмайсторите, които следят партиите, са изпълнени със суперлативи за нея. (Азербайджан) и си осигури участие в турнира на претендентките за световната титла.

Победата, която направи в първата партия с контрола от 10 минути, трябва да влезе във всички учебници за атакуваща игра, с жертвата на топа и с хода на офицера и последвалия неспасяем мат. Направо велико! При това Нургюл би Музичук, която е три пъти световна шампионка именно на бързия шах, така че е още по-сладко! Да я победиш на нейна територия, с целия и щаб там, с всичкия и опит, направо нямам думи.

– А Нургюл е сама в Баку…

– Да, сам сама е там. Комуникираме си само по скайпа. Говорим главно, когато й е тежко. Когато бие, не се обажда.

– Кога за последно я чухте и какво й казахте?

– Вечерта преди решителните партии. Казах й, че всичко е постигнато и оттук нататък да играе спокойно и смело напред!

– С това класиране за финала тя влиза и в турнира на претендентките за световната титла…

– Да, точно така. Класира се и за веригата Гран при при жените за следващите 2 години и всъщност тя влиза в топ професионалния женски шах. Нейното име ще се спряга оттук нататък в световния женски шах, особено след днешния успех и без значение какво ще стане на финала. Защото победата й над Музичук не бе все едно се е промъкнала, а напротив – показа игра, която заслужава уважение и прави впечатление. Излезе от тежки психологически и игрови позиции, така че само уважение!

– Какви са шансовете на Нургюл срещу рускинята Александра Горячкина на финала?

– Познаваме я отдавна, тя е топ състезател, но макар да е от младото поколение, Нургюл не е играла досега с нея на класически шах. Регламентът ще е същият като на полуфинала, но рускинята да се страхува – тя има какво да защитава. Ние излизаме да бием, ако можем! Но и това, което Нургюл направи до този момент и велико!

Автор: „Мач Телеграф“