Депутатите обратно в парламента: Правната комисия заседава извънредно за Наказателния кодекс

Правната комисия в парламента ще заседава извънредно в четвъртък заради промени в Наказателния кодекс, съобщи БТВ.

Това означава, че депутатите ще прекъснат ваканцията си.

Очаква се и извънредно заседание на Народното събрание в понеделник – 7 август, за същите промени.

До свикването извънредно на парламента се стигна заради случая с момичето от Стара Загора, бито, обезобразено и “наказвано” с макетен нож от приятеля си.

Омбудсманът Диана Ковачева предупреди, че има “бяло петно” в Наказателния кодекс. „Бялото петно се отнася до случаи на умишлено причиняване на физическа или психическа болка или страдание. Случаите на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото достойнство, са много и те не могат да бъдат наказани, защото в НК няма текст за инкриминиране на изтезания, жестоко, нечовешко, унизително отношение“, подчертава Ковачева.

Междувременно и министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че министерството ще инициира законодателна промяна – към Закона за защита от домашното насилие да се включи инкриминирането на проявено изтезание и жестокост по време на интимна връзка.


След като 18-годишно момиче беше нападнато в Стара Загора и получи 400 шева на порезните си рани, последваха множество обществени реакции и коментари на експерти, че са необходими промени в Наказателния кодекс у нас.

Обвиняемият за нападението Георги Николаев има други свои криминални прояви, а първоначално съдиите бяха определили състояниято на момичето като “лека телесна повреда”.

Всъщност, на последното си заседание в петък – 28 юли, депутатите обсъждаха над девет часа промени точно в Наказателния кодекс. Случаят от Стара Загора вече бе станал медийно известен, но тогава не предизвика реакция под формата на законодателна промяна.

Сега, след надигналия се обществен гняв, чийто мащаб изненада всички, депутатите се спешиха и се връщат в заседателната зала, за да приемат  необходимите законодателни текстове.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!