Иде ли голяма война? Русия обмисля прекъсване на дипломатическите отношения със САЩ

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков допусна намаляване на нивото и прекъсване на дипломатическите отношения със САЩ предвид сегашното поведение на Вашингтон, предаде агенция ТАСС.

„Вярваме, че дипломатическите отношения като елемент от международния живот като цяло са нещо, което трябва да се защитава, в противен случай ще загубим остатъците от всякакви цивилизовани канали за предаване на сигнали един към друг“, каза руският дипломат.

„Сега наистина има остра криза в отношенията, която няма аналог в миналото“, посочи той.

Рябков припомни, че на 16 ноември се навършват доста забележителни 90 години от установяването на дипломатически отношения между СССР и САЩ.

„Нашите отношения преминаха през различни етапи, дори имаше период на съюзничество, братство по оръжие в борбата срещу общия враг, хитлеристка Германия. След това беше Студената война, Кубинската криза…“, заяви Рябков.

Руският дипломат отбеляза още, че руската страна ще отговори на всякакви предизвикателства и провокации от страна на САЩ. „Всякакви враждебни действия винаги ще получат отговор от нас под една или друга форма“, каза още той.

Отношенията между Москва и Вашингтон достигнаха най-ниската си точка за последните десетилетия след руската инвазия в Украйна. Преди дни пък Русия официално се изтегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, който въвежда ограничения за ключови категории конвенционални оръжия.

Москва аргументира решението си с твърдения, че Съединените щати са подкопали сигурността след края на Студената война с действията си, насочени към разширяване на НАТО.

НАТО разкритикува решението на Русия да се изтегли от договора и заяви, че планира да преустанови участието си в него за толкова дълго време, колкото е необходимо.

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ и западните страни за войната в Украйна, аргументирайки се, че те искат да наложат хегемония в световен мащаб, без да вземат под внимание желанията на Русия.

Руската федерация вече е в орбитата на Китай и дори според някои се е превърнала във васал на Пекин.

Факти бг