Кремъл потвърди: Путин е дал интервю на Тъкър Карлсън, което ще бъде публикувано утре

Руският президент Владимир Путин е дал вчера интервю на американския журналист Тъкър Карлсън, потвърди днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде Ройтерс.

“Да, мога да потвърдя това. Веднага след като бъде подготвено, интервюто ще бъде публикувано”, уточни той.

По-рано Карлсън, бивш водещ в тв “Фокс нюз” съобщи, че е в Москва за интервю с Путин.

Журналистът не уточни кога точно ще публикува интервюто, но според “Уолстрийт джърнъл” това ще стане утре.

Във видео в социалната мрежа X Тъкър Карлсън уточнява, че ще направи интервюто, “защото това му е работата”:

“Нашето задължение е да информираме хората. Две години от началото на война, която пренарежда света, мнозинството американци не са информирани”.

“Западните правителства ще направят всичко възможно да цензурират интервюто, защото те това правят – те се страхуват от информация, която не могат да контролират.”

“Днес ние сме тук в Москва, за да вземем интервю от руския президент Владимир Путин и скоро ще го вземем. И очевидно такова интервю носи своя риск и от много време го планираме”, казва той в обръщението си, което за няколко часа е гледано от над 62 милиона души.

“Ние сме тук не защото обичаме Путин. Ние сме тук, защото обичаме Америка и искаме да останем богати и свободни”, изтъква своя мотив да се намира в руската столица.

“За двете години на война американците не получаваха информация. Те нямат представа какво става тук в Русия. Те трябва да знаят, нали плащат за това. Американците не знаят какви са целите на Путин в тази война, но ние имаме правото да им кажем защото ние също сме американци, а свободата на словото е наше право по рождение”, обяснява мотива си да предприеме начинанието журналистът. Тъкър Карлсън подчертава, че войната в Украйна е хуманитарна катастрофа за света, вече са загинали стотици хиляди хора, цели поколения украински младежи, а военните и световни съюзи са претърпели трансформация.

Карлсън каза, че има „десетки“ интервюта с украинския президент Володимир Зеленски, които той описа като „угодническа пропаганда“, която цели да засили по-голямото участие на САЩ в конфликта.

„Американците имат право да знаят за войната, в която са замесени“, добави той.

Той каза, че войната в Украйна е „човешка катастрофа“, която промени дългогодишните политически и търговски реалности в целия свят.

“Ние сме журналисти и нашата работа е да казваме истината”, казва водещият. Ние сме отправили и покана за интервю към Володимир Зеленски и се надяваме да се съгласи”, казва още Карлсън. Но допълва, че нито един западен журналист досега не е опитал да вземе интервю от Путин.

“Повечето американци не знаят защо е започнала войната и дори гласа му не са чували”, коментира още бившият водещ на “Фокс нюз” за Путин. И припомня, че за американците свободата на словото е изконно право.

Той разказа, че това е вторият му опит да интервюира руския президент, след като първия път му е било попречено от президентската администрация на Байдън преди три години, докато е бил във “Фокс”. Карлсън разказа, че тогава правителството е подслушвало телефона му и следяло есемесите, за да предотврати интервюто с руския президент. Преди месец отново е имал пречки да осъществи плана си с пътуването до Москва, но е успял, разкрива телевизионният водещ.

Карлсън обяснява още, че неговият екип сам си плаща разноските по идването в Русия и не е получил пари от други организации. Той благодари на Илон Мъск, който е обещал, освен на канала на Карлсън, интервюто да се разпространи и на платформата му Х, без да бъде блокирано. То ще бъде публикувано безплатно, гарантира още американският журналист.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!