Два дни след въздушния Шенген изведоха от страната дете без съгласието на единия родител

Адвокат по семейно право алармира за първи случай на изведено в чужбина дете без съгласието на един от родителите. Причината – липсата на граничен контрол след присъединяването ни в Шенген по въздух и вода, когато зад граница се извежда дете в страна, част от Шенгенското пространство. Заради отпадането на проверките от “Граничната полиция” съветват гражданите да завеждат дела в съда.

Само два дни откакто сме в Шенген по въздух и вода, адвокат Йорданка Бекирска вече има първи случай, в който неин клиент ѝ съобщава, че детето му е изведено в чужбина.

“И за днес вече знаем, че детето не е на територията на България, а е в Белгия”, твърди пред NOVA Йорданка Бекирска, адвокат по семейно право.

Детето е изведено, въпреки че бащата е завел дело в съда, информацията за което – веднага пристига в “Гранична полиция”. И въпреки че е уведомил властите. Проблемът, според адвокат Бекирска, е липсата на проверки на летището.

“Ако пътува за държава членка, която прилага Шенген, не се извършват проверки – тоест нямаме проверка за всички преминаващи лица”, обясни Катя Попова, началник сектор в отдел “Гранични проверки” в ГДГП.

Пълна проверка се прави само на пътуващите за страни извън Шенген. Така възниква въпросът – могат ли да се извеждат деца в чужбина без съгласието на единия родител?

“Такъв риск винаги има. Ако родителите имат някакви конкретни подозрения, че детето ще бъде изведено, винаги могат да подадат сигнал към всяка една полицейска структура”, посочва допълва Попова.  

По преценка полицейските служители на летището могат да извършват проверки.

“Проверява детето, неговите лични документи, придружителя, каква е връзката помежду им, но на случаен принцип”, твърди адвокат Бекирска.

Адвокатите припомнят, че дори да заведете дело с отказ детето да бъде извеждано в чужбина, това ще е видимо само за службите в България. А чак когато има решение на съда, информацията влиза в Шенгенската информационна система, която е видима за всички страни, членки на Шенген.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!