Блинкен: Президентът Байдън одобри използването на американски оръжия от Украйна за атаки срещу Русия

Американският президент Джо Байдън е одобрил използването от Украйна на американски оръжия за нанасяне на удари по цели в Русия, откъдето се извършват атаки срещу украинския град Харков, след като през последните седмици Киев искаше разрешение от Вашингтон за това, потвърди днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция в Прага след неофициалната среща на външните министри на страните от НАТО, Блинкен не уточни дали разрешението на Байдън може да се разшири, за да включи други руски градове и цели, които са по-дълбоко във вътрешността на Русия.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

Той посочи, че стъпката на Вашингтон, която е значителна промяна в политиката на Байдън, който твърдо отказваше да разреши на Украйна да използва американско оръжие за удари на територията на Русия, е резултат от стратегията на САЩ за приспособяване и адаптиране към бойното поле.

Сега САЩ реагират на това, което са видели във и около Харковска област, обясни Блинкън.

“През последните няколко седмици Украйна дойде при нас и поиска разрешение да използва оръжията, които предоставяме, за да се защити от тази агресия, включително срещу руските сили, които се струпват от руската страна на границата и след това атакуват в Украйна“, каза държавният секретар. “И това достигна до президента, и както чухте, той одобри използването на нашите оръжия за тази цел. Занапред ще продължим да правим това, което сме правили, а именно при необходимост да се адаптираме и да се приспособяваме”, добави той.

Харков, вторият по големина град в Украйна, се намира на 19 мили (30 км) от границата с Русия.

Това е вторият път тази година, когато Байдън тихомълком смекчава политиката си по отношение на оръжейните доставки за Украйна. По-рано тази година той откликна на призивите да изпрати на Киев ракети с голям обсег на действие, известни като “АТАКМС“ (ATACMS).

САЩ са най-големият доставчик на оръжия за Украйна в борбата ѝ срещу пълномащабната руска инвазия, предприета от руския президент Владимир Путин през февруари 2022 г.

Американските власти съобщиха вчера, че политиката на Вашингтон за забрана за използване от украинската армия на ракетите “АТАКМС“, с обхват до 300 км, както и на други американски оръжия с голям обсег остава в сила за удари дълбоко във вътрешността на Русия.

Германия дава на Украйна да използва нейни оръжия срещу военни цели в Русия

Германското правителство разреши на Украйна да използва доставяни от Германия оръжия срещу военни цели в Русия, съобщи днес в Берлин правителственият говорител Щефен Хебещрайт, цитиран от ДПА.

През последните седмици Украйна настояваше пред поддръжниците си да получи разрешение да използва оръжия, доставени от Запада, за нанасяне на удари по руските сили на руска територия. Десетина страни вече предприеха подобни стъпки, за да дадат на Украйна повече свобода на действие при използването на доставяните ѝ от Запада оръжия.

Отпускайки военна помощ, множество западни държави поставиха условие Украйна да използва предоставеното оръжие Украйна единствено на украинска територия. Това условие имаше за цел да се избегне ескалация с Русия и да се предотврати прякото въвличане на съюзниците на Украйна в конфликта, отбелязва ДПА.

Напоследък обаче Украйна твърди, че руските сили се възползват от тези ограничения, за да струпват войски близо до границата и да извършват нападения срещу украинска територия.

Зеленски подписа споразумение с Швеция в областта на сигурността

Украинският президент Володимир Зеленски подписа днес двустранно споразумение с Швеция в областта на сигурността – едно от трите планирани със скандинавските държави, където той търси допълнителна военна подкрепа от Запада във войната срещу Русия, предаде Ройтерс.

Съобщението идва в момент, когато западните страни обсъждат дали да позволят на Украйна да използва техни оръжия за нанасяне на удари по военни цели на територията на Русия, които подпомагат офанзивата в Харковска област, Североизточна Украйна.

“Виждате, че Русия се опитва да разшири войната… Само заедно можем да спрем лудостта на Москва”, каза Зеленски при подписването на споразумението, което е 13-ото подобно споразумение, подписано от Киев със западна държава.

По-рано този месец Швеция заяви, че се е съгласила да предостави допълнителна военна подкрепа за Украйна на обща стойност 75 милиарда шведски крони (7,09 млрд. долара) за три години, а в последните седмици Норвегия преговаря с Киев за двустранно споразумение за сигурност. Така общата помощ на Стокхолм за Киев между 2022 г. и 2026 г. ще достигне близо 10 млрд. долара.

Швеция ще предостави и два разузнавателни самолета ASC 890, които се считат за изключително важни за идентифициране на пристигащи крилати ракети и безпилотни летателни апарати и за определяне на цели във въздуха и в морето. Швеция ще предостави и целия си запас от бронетранспортьори.

“Вие буквално се борите не само за собствената си свобода, но и за нашата свобода и сигурност”, заяви шведският министър-председател Улф Кристершон. “Ето защо подкрепата за Украйна е толкова фундаментална, екзистенциална задача за Швеция и за всички останали скандинавски страни”, добави той.

Въпреки това обаче Стокхолм все още няма да предостави на Киев изтребители “Грипен”, тъй като продължават дискусиите дали вместо това Украйна да получи произведени в САЩ изтребители Ф-16, за да бъде в крак с въздушните способности на съюзниците от НАТО.

Швеция се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор по-рано тази година и към момента не разполага с такива изтребители.

Противовъздушната отбрана, производството на боеприпаси и съвместното производство на оръжия са сред водещите теми в дневния ред на днешната среща на върха между Зеленски и министър-председателите на Швеция, Норвегия, Дания и Исландия, както и президента на Финландия.

Всички тези страни са членове на НАТО и са твърди поддръжници на Украйна.

Зеленски заяви, че по-късно днес ще подпише двустранни споразумения и с Норвегия и Исландия. Дания и Финландия вече подписаха 10-годишни споразумения за сигурност с Украйна, съответно през февруари и април, отбелязва Ройтерс.

Белгия запазва решението си да не позволява на Украйна да използва предоставеното оръжие за удари в Русия

Белгия не е променила решението си по отношение на ограниченията, с които предоставя оръжие на Украйна, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на министерството на отбраната.

Белгия продължава да изисква осигурените боеприпаси да не служат за удари по цели в Русия. По-рано тази седмица белгийският премиер Александер де Кро и украинският президент Володимир Зеленски подписаха в Брюксел двустранно споразумение за сигурност, което предвижда осигуряването на военна помощ за Киев за поне 977 милиона евро до края на годината и постоянна подкрепа за следващите 10 години. Белгия ще достави на Украйна 30 изтребителя Ф-16 до 2028 г., средства за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и военни машини.

Медиите отбелязват, че днешното изявление на министерството на отбраната идва на фона на решенията на няколко държави да разрешат на Украйна да използва предоставеното от тях оръжие по цели в Русия. Този месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг неколкократно призова страните от пакта да преосмислят ограниченията за употребата на оръжията, с които снабдяват украинската страна.

Двама ключови доставчици на самолети F-16 за Украйна одобриха бомбардировките на руска територия

Холандия, след Дания, разреши използването на изтребители F-16 за нанасяне на удари по военни цели в Русия, съобщи ръководителят на холандското външно министерство Ханке Бруинс Слот.

“Ако имате право на самоотбрана, няма ограничения за използването на оръжие. Това е общият принцип, към който се придържаме. Ние продължаваме преговорите и сме готови да направим всичко възможно, за да позволим прехвърлянето на F-16 на Украйна възможно най-бързо“, каза тя след преговорите между външните министри на НАТО в Прага.

Дания взе подобно решение предния ден. “Обсъдихме това с комисията по външни работи и с датския парламент, първоначално изяснихме, че възможните атаки срещу военни цели на територията на агресора са част от самоотбраната“, каза шефът на датското външно министерство Ларс Леке Расмусен.

Копенхаген и Амстердам бяха първите, които се съгласиха да предоставят изтребители F-16 на Украйна.

Източник: “Медиапул”