Орбан: Унгария обмисля да поиска специален статут в НАТО – без участие в операции извън територията на съюза

Работи се сериозно, за да може Унгария да е член на НАТО, но без да участва в операции на НАТО извън територията на съюза.

Унгарската дипломация трябва да реши този проблем, да се създаде нова дефиниция.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

Това заяви премиерът Виктор Орбан в редовното си петъчно радиоинтервю, като поясни, че причината е, че не знаел колко ще продължи войната в Украйна, а в работни групи в Брюсел се работело как НАТО да участва в нея.

Не одобряваме и не искаме да участваме в конфликта с финансова или военна подкрепа, дори в рамките на НАТО, каза още Орбан. Според него не можело да става въпрос НАТО да провежда военни действия извън своята територия. В действителност е така от десетилетия и мисията КФОР в Косово от 1999 г. насам, например е с мандат на ООН и се ръководи от командването на алианса в Монс.

Орбан не вярва изобщо да има руска заплаха срещу алианса и е убеден, че ако Унгария формално откаже да участва в мисия на НАТО, това щяло да означава нова концепция за членство. “Ситуацията сега е такава, че хем сме там, хем не сме. Не знам колко ще продължи това”, цитира думите му “Блумбърг.

Решенията в НАТО се вземат с консенсус между всичките 32 страни членки.