Порошенко от форума на НАТО в София: От 2014 г. без много шум получаваме всякакви оръжия от България

Президентът на Украйна от 2014 г. до 2019 г. Петро Порошенко, който присъства на форума на НАТО в София, заяви, че България е имала ключова роля във въоръжаването на Украйна още след Евромайдана преди 10 г. Тогава започна конфликтът в Донбас. През годините български оръжия регулярно се появяваха във видеа и снимки от фронтовата линия много преди Русия да се намеси през февруари 2022 г.

„Искам специално да подчертая, че ролята на България е изключително важна. България има уникална военна индустрия. От 2014 г. ние получаваме без много голям шум и с не много реклама оръжията, които са ни необходими, за да си поемем въздух – артилерия, снаряди, минохвъргачки, мини и много, много други неща“. Това заяви украинският политик в интервюза БГНЕС. Подобно изявление направи и в интервютата, които даде за БНТ, БТВ и Евронюз.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

„Българската отбранителна индустрия е най-адаптирана за нуждите на Украйна. Днес имахме отделни срещи с българската делегация, в рамките на които обсъдихме разширяването на доставките на българската отбранително-промишлена продукция за Украйна,“ каза Порошенко пред БНТ.

„Изпреварвам събитията, но в близко бъдеще се планира украинска делегация да пристигне в България за изпълнение на съвместни проекти в тази посока. Второто нещо, което обсъдихме, бяха инвестициите в българската отбранителна индустрия, включително от Украйна. И третият, много важен процес, който протича в България, е изборът на български патриарх. И надеждата, че Украйна ще има възможност най-после да получи признанието на украинската православна църква от българските колеги“, каза Порошенко.

През 2018 г. именно правителството на бившия президент обяви създаването на независима православна църква на Украйна (ПЦУ). Руската православна църква отказа да признае резултатите от обединителния събор и решението на Константинопол да предостави автокефалия на новата украинска църква, настоявайки, че Константинопол легализира разкола.

През 2023 г. правителството на Украйна внесе в парламента закон, изготвен по заповед на президента Зеленски, за забрана на украинската православна църква (УПЦ), която според Киев е свързана с Русия. Оттогава десетки духовници в Украйна са арестувани по обвинения за връзки с Москва.

Даниел Митов и Андрей Ковачев от ГЕРБ позират за снимка с Петро Порошенко (в средата) на срещата на НАТО в София.

Източник: obektivno.bg