Руската църква скъсва отношения с Николай Пловдивски и българските духовници, съслужили с разколниците от Украйна

Светият Синод на Руската православна църква реши, че не може да има съслужение с петима високопоставени български духовници. Причината е, че въпросните йерарси са “встъпили в църковно общение с разколници”, защото на 19 май са участвали в Истанбул в литургия с “представители на една от украинските разколнически групи”. Това според руските духовници е нанесло “сериозни щети на отношенията между Руската и Българската православна църква”.

Това са Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан, Доростолският митрополит Иаков, Величкият епископ Сионий и смолянският епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

В решението на Руската църква се казва: 

„Светият Синод на Руската православна църква изрази дълбока скръб от факта, че йерарсите на Българската православна църква Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий и Смолянският епископ Висарион са участвали в съслужение с представители на украинска разколническа група, като по този начин са нанесли сериозна вреда на отношенията между Руската и Българската православна църква. Участниците в заседанието заявиха невъзможността за съвместно служене с посочените йерарси, които са влезли в църковно общение с разколниците“, се казва в дневниците на Синода, цитирани от ТАСС.

– Николай е един от деветимата митрополити, между които трябва да бъде избран нов патриарх на БПЦ;

– Сионий ръководи (за пръв път в историята на българската църква) два от трите най-големи манастира – Троянската (от 2014 г) и Бачковската (от 2019 г.) света обител. Третият е Рилският манастир, като те са ставропигиални, т.е. са под пряката юрисдикция на Светия Синод;

– тримата споменати митрополити – Николай, Киприан и Иаков,са сред 13-те членове на Светия Синод на БПЦ.

Йеросхимонах Димитрий Зографски: Съслужението на Николай Пловдивски с украинските разколници е канонично престъпление

Разколниците, с които съслужиха българските духовници, са митрополит Евстатий и наместникът на Киево-Печорската лавра Епифаний от неканоичната и разколническа православната църква на Украйна, чието име дори не се споменава в съобщението от Москва.

Заседанието в Даниловския манастир в Москва е председателствано от патриарх Кирил, а докладът за случилото се в Истанбул е на митрополит Волокаламски Антоний, който ръководи Отдела за външни църковни връзки.

Свещеници настояват Николай Пловдивски и духовниците, които служиха с украинските разколници, да бъдат наказани

Източници: БГНЕС, bgonair.bg, Гласове