БСП ще търси път към Румен Радев и другите леви

БСП започва курс на обединение на лявото пространство, протяга ръка към всички изключени и обидени, както и към останалите леви формации и президента Румен Радев. 

Това стана ясно след заседанието на Националния съвет на БСП, което се проведе днес на “Позитано” 20. На брифинга след него един до друг седнаха досегашните заместници на Корнелия Нинова – Кристиан Вигенин, Атанас Зафиров, Владимир Москов и организационния секретар на партията Борислав Гуцанов.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

Няма да е лесен процес, но от днес започнахме промяната. От днес започва курс към обединение и помирение в партията и в левицата. На Бузлуджа каним всички леви партии и движения, всички социалисти, да бъдем заедно и единни, заяви избраният за временен председател на партията Атанас Зафиров. Той застава начело на БСП до провеждането на пряк избор и конгреса през ноември, след като Корнелия Нинова подаде оставка.

Атанас Зафиров
Атанас Зафиров Снимка: Румяна Тонева

Този курс на обединение и ключово важен за БСП. Затваряне на всички фронтове в и извън БСП, включително подаване ръка към институции, които бяха избрани благодарение на БСП преди години, имаше определени разминавания, ние и сега не винаги сме на едни и същи позиции, но трябва да се градят мостове, а не да изпаднем в изолация, обясни организационният секретар на партията Борислав Гуцанов, който бе избран да е начело на парламентарната група на левите в 50-ото НС. Той не назова поименно президента Румен Радев, но БСП няма друг избран начело на институция, а в последните години държавният глава беше във война с Корнелия Нинова, на която “Позитано” 20 сега явно иска да сложи край.

Борислав Гуцанов
Борислав Гуцанов Снимка: Румяна Тонeва

Пътят е отваряне на БСП към всички, които са се почувствали обидени, несправедливо изгонени, изоставени от партията. България има нужда от силна лява партия, от силна БСП. Подаваме ръка към всички – ще се водят разговори и с отделни социалисти, и с цели организации и партии. Но лявото трябва да се обедини, това е ключът към успеха, не може да няма диалог и обединение, обясни Гуцанов.

Досега една от пречките за лявото обединение беше силното его на лидерите на някои от партиите вляво, което пречеше на този обединителен процес. Надявам се резултатите от последните избори да са дали ясен сигнал на тези лидери и всички, че трябва да се мине през преосмисляне на тези позиции и да вървим към консолидация. Коридор за ляво обединение и леви политики има огромни, обясни Зафиров.

Националният съвет стартира пълен цикъл отчет и избори, който ще завърши с конгрес в края на ноември.

Не е лесно решение, има огромни очаквания към временното ръководство за успокояване на ситуацията и плавен преход. Ще бъде проведен честен избор и взети мерки за организационно укрепване на партията, гарантира Зафиров.

Разбихме две основни лъжи – за преврат в партията и тъмни сили, които стоят зад организаторите на пленума. Организатори са легитимното ръководство и ИБ. Т.нар. преврат върна колективното начало, правилата и устава във функционирането на партията, обясни Зафиров. Противно на всички изписани лъжи, не е имало никаква форма на реваншизъм, фалшиви делегати и т.н. На заседанието присъстваха 117 души от НС и бяха потвърдени предложенията на ИБ.

Мит е тезата за търгашите, които искат да отворят партията отвътре и да я хвърлят в лапите на ГЕРБ и ДПС, категоричен бе Зафиров. И цитира решението на Националния съвет, според което БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС. С това решение затваряме устата на тези клеветници, обясни новият председател. С оглед на предварителните заявки взехме днешното решение, което подсказва ролята ни на опозиция, допълни той. Ако дойде покана от ГЕРБ, тя ще бъде внимателно обсъдена въз основа на решението на пленума.

Всичко, което се изговори и изписа, е с цел промяната в БСП да бъде спряна. Тя е необратима, категоричен бе Зафиров.

Той обясни, че на отчетно-изборните конференции ще бъде чут гласа на партията. Ще бъде направен анализ и отчет за ефективността на прекия избор, начинът, по който той функционира, за резултатите от него. Партията ще се произнесе за резултата от прекия избори. Прекият избор не е отменян, той предстои, но след разговор вътре в партията по темата, обясни Зафиров.

Кой и как желае да се кандидатира – тези въпроси предстоят. В компетенциите на ОПКК е кой може и не да бъде участник в този избор, допълни той.

На въпрос дали Нинова може да се кандидатира отново или не, Гуцанов обясни: Виждането, по-голямото, моето също е, че тя има 2 пълни мандата. Така е по устав. И нещата по устав са ясни и не виждам какъв спор може да има по тази тема.

Националният съвет се обедини около това, че днес е Видовден – няма случайности в живота, мъдростта надделя. Има решение ИБ да разгледа всичко, което се е случвало, налагането на наказания, коментира Гуцанов на въпрос дали ще бъдат наказани Нинова и Свиленски, защото не са спазили решението на ИБ да са депутати от София, а не от Благоевград и Плевен. Но призна, че е имало такава дискусия, след като не е спазено решението на Изпълнителното бюро откъде да станат депутати двамата. Ако е необходимо, ще има следващо заседание на Националния съвет. Но обединението е ключа, допълни той.

Владимир Москов
Владимир Москов Снимка: Румяна Тонева

24chasa.bg

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!