Стотици хиляди в Унгария участват в марш за мир срещу участието на Запада във войната в Украйна ВИДЕО

В Будапеща се провежда “Марш за мир” в знак на протест срещу участието на Запада в конфликта в Украйна и срещу започването на нова война в Европа от страна на НАТО.

В събитието участват стотици хиляди души. Организаторите отбелязват, че на марша са дошли унгарци не само от провинцията, но и от чужбина.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

„Очите на Европа и света ще бъдат насочени към нас и те ще видят какво мислят унгарците, какво искат и колко силни са“, каза шефът на комуникациите на “Фидес” Тамаш Менчер. Жолт Байер, публицистът от Magyar Nemzet, подчерта, че това е  марш, който не е само в подкрепа на правителството, а за нашата Европа, която някои биха искали да изкоренят и премахнат по някаква причина.”

Шествието завърши на остров Маргарет, където министър-председателят Виктор Орбан направи обръщение към множеството.

“Аварийната спирачка трябва да бъде дръпната, за да може поне всеки, който иска да слезе, да слезе от европейския влак, летящ към войната”, казва Орбан пред събралите се хора. 

“Унгария може да остане извън войната, само ако имаме най-голямата изборна победа в Европа. Гласуването за “Фидес” може да спаси животи”, добави Орбан.

“Европа не може да понесе още една война. Във война не можем да спечелим нищо, но можем да загубим всичко”, каза Орбан и припомни опита и загубите от Първата и Втората световни войни. „Ние няма да ходим трети път на Изток, няма да ходим отново на руския фронт, ние сме били там и няма какво да спечелим там“, заяви премиерът.

“Мирът не може да бъде спечелен с оръжия, няма въоръжено решение за тази война”, каза Орбан. “Необходими са мирни преговори, но за тази цел трябва да бъдат спечелени изборите следващата неделя и в Брюксел да бъде създадена коалиция в подкрепа на мира. Тя може да бъде допълнена от САЩ, ако Доналд Тръмп спечели”.

Гласове