Корнелия Нинова: Поемам отговорност за катастрофалните резултати на БСП и подавам оставка

Поемам отговорност за катастрофалните резултати на БСП и подавам оставка.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова  на първата пресконференция на социалистите след излизането на окончателните резултати от изборите на 9 юни. Тя посочи, че няма да напуска Народното събрание.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

„Оценявам нашите резултати като катастрофални. Поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка, свиквам Националния съвет. Един от зам. председателите трябва да довърши мандата”, бяха точните думи на Нинова.

„Искам да започна с благодарност към всички, които ни подкрепиха. Беше хубава, жива кампания с много срещи с хората. Най-голямата тревога за България е дъното на избирателната активност, това е наказание за всички ни в политическата система. Няма победител на тези избори, защото всички губим гласове. Най-много ПП-ДБ над 300 000. ГЕРБ макар и да са спечелили трудно биха имали претенцията да управляват с доверие на по-малко от една десета от българските гласоподаватели. Тази фрагментация означава нестабилност”, посочи Нинова, според която фрагментацията означава нестабилност.

По думите ѝ вече няма голяма партия.

В ляво нищо друго сериозно, освен БСП. Само ние представляваме лявото, изтъкна тя.

“Само ние не влязохме в сглобки и договорки”, категорична беше Нинова.

България може да бъде извадена от кризата само от надпартийно, програмно, експертно правителство, категорична е лидерът на БСП.

Нинова посочи, че няма да напусне Народното събрание, защото е „избрана от народа” и си „остава депутат”. Дали ще се кандидатира за нов мандат като председател на БСП не стана ясно.

В нощта на вота лидерът на БСП направи кратко изявление за медиите, в което акцентира върху ниската избирателна активност. “Притеснени сме от ниската избирателна активност – това е тежък знак към всички партии и към цялата избирателна система. Благодаря и на всички, които ни подкрепиха, както и на всички членове на партията, които участваха в кампанията. Благодаря на всички гласували за БСП. Резултати и действия на БСП ще коментираме когато има 100% обработени протоколи от вота. От утре нататък сме на разположение за медиите”, каза на 9 юни вечерта Нинова.